Grupa srpskih intelektualaca u Sloveniji okupljenih oko Srpskog kulturnog centra – srpske biblioteke “Mihajlo Pupin”, započela je 16. novembra prikupljanje podrške za usvajanje Zakona o srpskoj zajednici u Republici Sloveniji čime bi se Srbima u ovoj državi omogućilo da uskoro dobiju i status nacionalne manjine.

U razgovoru za “Vesti” autori ove inicijative ističu da su akciju simbolično pokrenuli na Dan tolerancije, a sa ciljem da srpska zajednica počne da ostvaruje prava u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i pisma, informisanja i delotvornog učešća u vlasti.

Emilija Mitrović Miloš, odbornica u Skupštini grada Ljubljane navodi da, iako je istorijska činjenica da srpska zajednica nastanjuje područje današnje Republike Slovenije još od 15. veka, niko danas tačno ne zna koliko je zapravo Srba u ovoj državi.

– Procene o broju Srba u Sloveniji kreću se od 40.000 do 100.000 ljudi. Zapravo, svake godine se u Sloveniju doseli nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. Pošto popis nije organizovan još od početka 2000-ih, predložili smo da za potrebe utvrđivanja broja, statusa i mesta prebivališta pripadnika srpske zajednice u Sloveniji to pitanje bude rešeno Zakonom o srpskoj zajednici, koji predviđa osnivanje Registra pripadnika srpske zajednice u Republici Sloveniji – kaže Emilija Mitrović Miloš.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 3. decembra naći na kioscima širom Srbije.