Predsednik Aleksandar Vučić rekao je povodom nove runde dijaloga sa Prištinom koja je održana u ponedeljak u Briselu da dok je on predsednik, neće biti potpisano ni formalno ni neformalno priznanje Kosova, kao ni članstvo Prištine u UN.

On je ocenio da su šanse da se evropski predlog promeni – nikakve, da je spreman da pregovara o implementacionom planu, ali da priznanje neće da potpiše. Odgovor Beograda, predat je međunarodnim predstavnicima. Predsednik Vučić kaže da je odgovor na šest gusto kucanih stranica, te da se radi o ozbiljnom dokumentu.

– Naš non-pejper, odgovor na taj papir, oštar je, ozbiljan i utemeljen u međunarodnom pravu – istakao je Vučić.

On, govoreći o sastanku u ponedeljak na kom su, pored njega, učestvovali i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, navodi da je on bio vrlo težak. Predsednik precizira da je insistirao na formiranju ZSO, kao i da je dogovoreno da se razgovori nastave. Napomenuo je da nisu govorili o evropskom predlogu za KiM, nego o implementaciji ranije dogovorenog, da nisu postigli dogovor, ali da će biti još razgovora.

Ozbiljan pristup

Mora se, ističe, razmišljati i šta su posledice kraha dijaloga. Neke od njih su, kako je preneo reči evropskih zvaničnika koji su u Beograd doneli predlog za KiM, zaustavljanje evrointegracija, direktno povlačenje investicija i izolacija Srbije od sveta. Upitan da li očekuje da Kurti prihvati formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je da ne očekuje. Smatra da mi moramo da donesemo odluku, da budemo ozbiljni u tim razgovorima, pošto se Priština bavi dnevnom politikom. Zato je, objašnjava, uveren da Kurti u skorijem periodu neće formirati ZSO.

– Da li će to biti mesec, dva ili šest, videćemo, ali će neko morati da je formira. Tada će ostati na nama da razgovaramo o drugim temama – kaže predsednik. Kurti, objašnjava Vučić, kaže da ne može da prihvati obaveze koje su neki pre njega preuzeli, da je to bila kriminalna vlada, da je obećao narodu da to neće da ispuni, iako mu govore da je to obaveza. Opisujući kako izgledaju razgovori u Briselu, istakao je da – oni kažu svoje, mi svoje, i ništa se ne slažemo. Vučić je rekao da o Zajednici srpskih opština postoje četiri sporazuma.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”