Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Narodna banka Srbije kupila još pet tona zlata i sada država ima 46,5 tona čija je vrednost preko 3,3 milijarde evra.

– To je dodatak finansijskoj sigurnosti koju smo već obezbedili, hoćemo da budemo sigurni i u najteža vremena. I zato sam rekao, tek ćemo da kupujemo i kupujemo zlato svakim viškom novca koji budemo imali, da još ojačamo naše rezerve i tako se osiguravamo za teška vremena koja nam predstoje, a koje ja kao predsednik predviđam. To za našu državu i ekonomiju predstavlja dodatnu sigurnost – rekao je za TV Pink.

Naša prednost

On je naglasio da Srbija ima i litijum i da je dobro što ga ima, pošto će to biti njena komparativna prednost u odnosu na mnoge u okruženju. Te rezerve su, kazao je, prednost i za Srbiju i ceo region.

Vučić je, povodom opaske da više zemalja u zapadnoj Evropi pokreće projekte vezane za litijum kao što su Nemačka ili Francuska, koja je takav projekat proglasila od nacionalnog značaja, rekao da će svi oni biti spremni pre Srbije, i Portugal, i Nemačka, Češka, Francuska.

– Zato je trebalo nas da spreče pre dve i tri godine, jer bismo mi tada bili prvi. I sve bi zavisilo od nas. Bili smo dovoljno naivni, neću da kažem glupi, možda sam bio dovoljno glup da to odmah ne razumem, šta se valjalo iza brega. Svi drugi ljudi su bili naivni misleći kako su zaštitili Srbiju ili ne znam šta, a naprotiv, veliku, medveđu uslugu smo sebi učinili i mnogo toga lošeg svojoj zemlji uradili – naveo je on.

Ima, kaže, tu milion stvari i ako vlada bude uopšte ulazila u njih, to može najranije tek za tri i po, četiri godine da krene.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”