Ogromna jata vrana već danima nisko kruže nad Kijevom i vlasti preko ornitologa uzalud uveravaju narod da to nije predznak da će biti još više poginulih i osakaćenih. Jer Nemačka je zvanično odlučila da isporuči Ukrajini moderne tenkove leopard 2 i da isto dozvoli drugim članicama NATO koje poseduju ove čelične grdosije. U Rusiji kažu da će ovaj potez samo rasplamsati rat i poručuju da će svi ovi tenkovi biti uništeni.

– I ti tenkovi će izgoreti kao svi ostali do sada, a teret će pasti na pleća evropskih poreskih obveznika, dok će se Amerikanci provući – prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da mnogi vojni specijalisti razumeju da je ovaj plan NATO apsurdan zbog preuveličavanja potencijala koji će dobiti vojska kijevskog režima.

Za razliku od spokojnog Kremlja, u Nemačkoj je vladala velika nervoza sve dok mediji nisu objavili prvu, šturu vest da je vlada Olafa Šolca rešila da pošalje Ukrajini 14 tenkova. Do tada su samo oni staloženiji prihvatali obrazloženje Šolca da se donošenje odluke odugovlači radi usklađivanja sa ostalim zapadnim zemljama, pre svih sa SAD. Tek postavljeni ministar odbrane Boris Pistorijus je to tumačio rečenicom da Berlin “ne želi da dođe do raskola u Evropi oko pristajanja na isporuke teškog naoružanja…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.