Predsednik Aleksandar Vučić na regionalnoj konferenciji u Beogradu poručio je da će Srbija morati narednih godina da uloži u energetiku između 16 i 33 milijarde evra.

– Nema lakih odluka, ali moraćemo što pre da radimo, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom – poručio je predsednik Vučić na konferenciji o ulaganjima u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu u kojoj su učestvovali i premijeri Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Crne Gore Dritan Abazović, kao i predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vučić je ukazao da u Srbiji postoje suštinski problemi i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o našem staromodnom pristupu i starim tehnologijama u termoelektranama. Predsednik je dodao da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, a da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije. Zato su stručnjaci iz Norveške i Velike Britanije zamoljeni da nekoliko meseci pomno prate situaciju u Srbiji i iznesu predloge i prioritete.

Najvažnije pitanje

– Ako prihvatimo tri norveška predloga za narednih 10, 15 ili 20 godina, biće potrebno između 16 i 33 milijarde evra ulaganja – naglasio je Vučić.

On je naglasio da to znači da je najvažnije pitanje za sve vlade u regionu da postignu napredak u okviru energetskog sektora i da je samo zdravstvo jednako na toj listi prioriteta. Prema Vučićevim rečima, zemlje regiona moraju bolje da povežu gasne interkonektore i naftovode, što je prilika za sve na Zapadnom Balkanu da povećaju stopu rasta BDP-a uz težak izazov da se zadrži fiskalna stabilnost.

Vučić je napomenuo da Srbija dnevno potroši više od 2,5 miliona evra za uvoz struje sa evropske mreže.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”