Popis stanovništva u Srbiji koji je počeo 1. oktobra, obuhvatio je državljane Srbije u rasejanju, a direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže za “Vesti” da se već prvih dana pokazalo da je interesovanje dijaspore za učešće na popisu veliko.

Zasad, kako kaže direktor RSZ, nema nikakvih problema prilikom popisa, a do juče je popisano više od pola miliona stanovnika.

Popis državljana Srbije u dijaspori se, kako podseća Kovačević, obavlja na dva načina, ili putem srodnika koji žive u Srbiji, ili popunjavanjem upitnika na posebnoj internet stranici.

– Postoji opcija da se srodnici koji žive u Srbiji pitaju ko je od njihovih članova odsutan iz zemlje, bilo da je to u trajanju od godinu dana ili duže. Ukoliko osobe nemaju srodnike u Srbiji, postoji posebna internet stranica s upitnikom, u kojoj svi koji žive van Srbije mogu da unesu svoje podatke – objasnio je direktor RZS.

Popis stanovništva realizuje se do 31. oktobra. Preliminarni rezultati će biti objavljeni 30. novembra, dok će konačni biti poznati od aprila 2023. godine do kraja maja 2024. godine.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”