Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je da je odbio zahtev nekoliko stranih država da pošalju svoje vojne atašee u inspekciju oružja, oruđa i brojnog stanja u kasarnama u Novom Pazaru i Raški, uz obrazloženje da oni nemaju šta tamo da traže.

– Pretpostavljam da su to hteli zbog sitaucije na Kosmetu. Kao vrhovni komandant oružanih snaga odbio sam takvu mogućnost, a u skladu s politikom neutralnosti Srbije i Ustavom. Samostalnost, nezavisnost i suverenitet su osobine naše slobodarske politike – rekao je predsednik.

Vučić je objasnio da u vojne objekte mogu da uđu isključivo predstavnici državnih organa Srbije uz odobrenje vrhovnog komandanta.

Sagovornici “Vesti” ističu da je predsednik Srbije doneo ispravnu odluku i da je zahtev stranih vojnih izaslanika neprimeren, te da predstavlja dodatni oblik pritiska na Srbiju.

General Ljubiša Diković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, ističe da je zahtev za inspekcijom dva garnizona u blizini naše južne pokrajine vid pritiska na Srbiju.

– Ništa se ne dešava slučajno, a posebno ne ovakvi zahtevi. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da je suština u tome da njih zanima koliko je Srbija zaista spremna da reaguje u slučaju potrebe, odnosno ugroženosti srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Ali i da li bi i na koji način aganžman Vojske Srbije ugrozio Kfor, odnosno NATO – izričit je general Diković.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u sredu 31. avgusta naći na kioscima.