Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od srpske premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću zbog hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj.

Smeta im identitet

– Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan i nešto ranije poznati krajiški pevač Rajko Lalić, imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu identiteta – kaže Linta.

Hapšenje krajiških Srba, kako ukazuje, znači da oni ne smeju javno da pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i ne smeju da idu u svoj zavičaj. Osim toga, kaže, cilj je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda na tim proslavama.

– Srbija treba da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da su neprihvatljivi progon i zatvaranje krajiških Srba samo zato što su ponosni na krajiško poreklo. U pitanju je najgrublje kršenje njihovih ljudskih prava, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta – naveo je Linta.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”