Youtube/Десантное братство
NARODNI HEROJ: General Serdjukov, Andrej Nikolajevič

Za komandanta snaga ODKB upućenih u Kazahstan izabran je general-pukovnik Serdjukov, Andrej Nikolajevič (60). Reč je o komandantu Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije, iskusnom trupnom oficiru i “čizmašu” u potpunom smislu reči koji se u mladosti kalio u oba čečenska rata i operaciji u kojoj su ruske trupe 1999. godine zauzele prištinski aerodrom Slatina ispred nosa NATO snaga.

General Serdjukov učestvovao je i u zauzeću Krima 2014, a našao se i na sankcionom spisku Ukrajine posle sukoba oko Donjecka i Luganska. Postavljen je 2019. godine za komandanta ruske vojske u Siriji, gde je postigao značajne uspehe: uništenje terorista u provinciji Idlib i zauzimanje velike teritorije na severoistoku zemlje. Za to je odlikovan ordenom Heroja Rusije (rang ordena Narodnog heroja).

Trupe ODKB, ukupno 2.030 vojnika i 500 oklopnih vozila, prebačene su odjednom iz svih zemalja članica sa 76 transportnih aviona i već sledećeg dana preuzele zaštitu vitalnih objekata, počev od pekarske industrije, pa do arsenala, termoelektrana i aerodroma.

Šef kabineta predsednika Kazahstana Dauren Abajev saopštio je da jedinice članica ODKB neće uzeti učešće u borbama. Međutim, to je omogućilo policiji i vojsci Kazahstana da oslobode značajne snage za konačan obračun.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev rekao je da su se snage ODKB rasporedile u Almaatskoj oblasti (velika skoro kao bivša SFRJ) i novoj prestonici Nur-Sultanu.

– Obaveštajne informacije govorile su nam da je plan terorista da privuku što više vladinih snaga na jug zemlje, kako bi potom naneli udar po Alma-Ati i Nur-Sultanu. Teroristi su koncentrisali snage oko predsedničke rezidencije u Nur-Sultanu, a kada su i tu stigle snage ODKB odustali su od napada. To nam je omogućilo da prebacimo pojačanja u Alma-Atu i prelomimo situaciju – objasnio je Tokajev.

Sutra – Vatreno krštenje naslednice SSSR (4): Ruski bastion u Aziji