Z. Mirković
Sigurna budućnost: Najmlađi folkloraši Jedinstva

Bečki klub Jedinstvo, najstariji srpski klub u Austriji, ove godine, povodom obeležavanja 52. godišnjice, uz podršku grada Beča, izdaje novo, dvojezično izdanje monografije.

Klub koji je bio centar samoorganizovanja naših ljudi u Austriji i na čijim temeljima su kasnije nastala mnoga društva, takmičenja i aktivnosti, prvu monografiju je objavio povodom 30 godina postojanja. Povodom 45. godišnjice snimljen je dokumentarni film 2015. godine, a u novom izdanju monografije biće opisane aktivnosti, život i rad kluba u prethodnih 20 godina, od 2000. do 2020. godine.

Dobra saradnja sa gradskim vlastima: Astrit Rompolt, Zlatko Miloradavić, Mihael Ludvig i Emina Đorđević

U novoj monografiji biće predstavljeni najznačajniji događaji uz svedočanstva članova uprave koji su u klubu od prvog dana, dugogodišnjih aktivista i simpatizera. Svedočenja i sećanja pratiće i foto album kao potvrda “oživelih” uspomena.

Cica Rajković, predsednica Jedinstva, ističe da je ponosna što klub objavljuje ovako važnu publikaciju.

Ponosna na klub: Cica Rajković

“Sama činjenica da smo najstarija srpska organizacija u Austriji, posle Srpske pravoslavne crkve, sa čitavih pola veka postojanja zahteva određenu dozu poštovanja. Zaista se radujem i ponosna sam što ćemo dobiti još jednu izvrsnu monografiju koja je svedok kroz šta smo, svi mi zajedno u Jedinstvu prošli, uključujući i lepe i izazovne trenutke. Posebno moram da naglasim da će u njoj biti predstavljen naš rad od 2000. do 2020. godine, folklorne, humanitarne i druge aktivnosti, ali i sve nagrade koje smo osvojili u tom periodu – navodi Rajkovićeva.

Ona ističe dobru saradnju kluba sa gradskim vlastima.

– Zahvaljujem gradu Beču, Astrit Rompolt, poslanici Socijaldemokratske stranke (SPOe) u skupštini grada Beča i posebno Mihael Ludvigu, predsedniku gradskog odbora SPOe i gradonačelniku Beča, koji je prepoznao značaj postojanja Jedinstva za Beč i snažno podržao ovaj projekat – naglasila je Rajkovićeva, koja je prva žena na čelu Jedinstva.

Aktivni decenijama: Veterani se ne predaju

– Ujedno, hoću da pohvalim dugogodišnje dobre odnose sa matičnom opštinom, 2. bečkim okrugom (Leopoldštat)gde se klub nalazi i Aleksanderom Nikolaiem, predsednikom opštine.

Novo izdanje monografije biće pisano na srpskom i prevedeno na nemački jezik, kako bi i Austrijanci mogli da se upoznaju sa istorijom i svim teškim, ali i lepim trenucima koje je klub sa Upravom i članovima doživeo od osnivanja.

Ceo projekat realizuje se zahvaljujući posebnom angažmanu i zalaganju bivšeg dugogodišnjeg predsednika Zlatka Miloradovića, koji je ujedno i koordinator svih aktivnosti na izradi nove monografije.

Naslovna strana prve monografije

Promocija do kraja godine

– S obzirom da nas je pandemija korone omela i nismo bili u mogućnosti da monografiju pripremimo za jubilej, 50 godina postojanja, izdajemo je povodom 52. godišnjice kluba i ona će biti predstavljena javnosti na svečanosti do kraja godine – objašnjava Rajkovićeva.

Deo postavke Bečkog muzeja

Klub Jedinstvo je osnovan 1970. godine i posln pola veka postojanja postao je deo istorije grada Beča. O tome svedoči i jaka povezanost kluba, članova i aktivista sa gradom.

U znaku te povezanosti, povodom 20 godina postojanja, 1990. je u parku Prater zasađeno 20 stabala.

Jedinstvo je, takođe, i deo onlajn zbirke Bečkog muzeja (WienMuseum).

Prostorije uvek pune

Hiljade simpatizera

Danas se Jedinstvo prvenstveno bavi negovanjem srpske kulture, tradicije i jezika i važi, sa više od 300 aktivnih članova, više stotina aktivista i nekoliko hiljada simpatizera, za jedan od najaktivnijih srpskih klubova u zapadnoj Evropi.