Ž. Marković
Jana Đorđević i Danijela Milenković

Dan budućnosti je manifestacija koja se u Švajcarskoj održava svake godine u novembru kad deca posećuje svoje roditelje, bližu rodbinu i prijatelje na njihovim radnim mestima i upoznaju se s poslom koji oni rade. Tako se pojedini mališani već od ranog detinjstva opredele za posao za koji će se kasnije školovati i baviti se njime.

Među decom koja su ove godine učestvovala u Danu budućnosti bili su i Jana Đorđević iz Denikena i Stevan Petrović iz Langnaua am Albis.

Jana Đorđević je rođena u Švajcarskoj, otac joj je Nišlija, a majka Negotinka, ima i brata i žive u Denikenu u kantonu Soloturn. Ona ide u školu, peti je razred i odličan je đak. Za Dan budućnosti je odabrala da ode u logističku firmu MODEL Copack Plus
u Nidergesgenu kod zemljakinje Danijele Milenković, koja tamo radi. Ova firma se bavi pakovanjem raznovrsne prehrambene robe i sklapanjem kartonskih regala za čokolade i ostalu robu. Janu je kroz firmu sa još nekoliko devojčica proveo Robert, šef logistike. Jana je bila baš radoznala devojčica i svidelo joj se da lepi cene na kartonskom regalima koji se pripremaju za pakovanje čokolade.

Stefan sa sestrom Emilijom

– Videla sam kako robot sam uzima kutije i slaže ih na pokretnu traku, a odatle još veći robot uzima celo pakovanje i stavlja na paletu – priča Jana šta joj se posebno dopalo.

Njoj je šef produkcije Barmetler poklonio više raznih čokolada koje je Jana s radošću ponela kući.

Stevan Petrović je rodom iz Supske kod Ćuprije, živi u Langnau am Albis, ide u 5. razred i ima 11 godina. On je otišao kod sestre Emilije, koja je druga godina školovanja u banci Credit Suiše i tamo proveo čitav radni dan. Mogao je da zaviri i u sefove banke.

– Imao sam priliku da držim i opipam zlatne i srebrne poluge i to je na mene ostavilo veliki utisak iako nisam tamo mogao da se slikam – kaže Stevan Petrović.