D. Pašić
Aleksandar Čenić predstavnicima timova uručio risivere

Po prelepom sunčanom danu, kod hrama Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu, deveti put je organizovano takmičenje u kuvanju čorbanca.

Rano su takmičari zauzeli “pozicije” u porti, kako bi posle liturgije koju je služio protojerej stavrofor Dragan Mićić, brojni parohijani uživali u onom što su pripremili.

Ove godine prijavljen je najveći broj ekipa. Doduše bilo bi ih još više, da dva tima nisu u poslednji čas odustala, ali podatak da su postavljena 22 kotlića, dovoljno govori da je ova manifestacija postala nadaleko prepoznatljiva.

Posebno je zanimljivo bilo kod ekipe koju je predvodio jedan od najuglednijih parohijana Tihomir Veličković, koji već godinama nesebično daje priloge crkvi. Ovog puta njegov prijatelj Austrijanac Klaus Goluč bio je jedan od glavnih pokrovitelja kuvanja čorbanca. Klaus je obezbedio meso za sve takmičare (dva kilograma goveđeg i kilogram svinjskog po ekipi):

– Sa Tihom sam kućni prijatelj i drago mi je što pre svega imam priliku da učestvujem u ovakvom događaju. Znam odlično srpske običaje, ali je za mene ovo posebno iskustvo. Rado ću se odazvati za moje prijatelje kad god sam u prilici – kazao je Goluč, koji je došao sa suprugom Aleksandrom i prijateljicom Ursulom Kenmjaer.

Predstavnici ekipa sa protom i sponzorima

Sa njima su u ekipi osim pomenutog Veličkovića bili još Pero Vidović i Miroslav Momić.

Tročlana komisija je u parohijskoj sali, posle degustacije 22 uzorka, odlučila koja ekipa je bila najbolja u pripremanju tradicionalnog srpskog jela. Sveštenik Mićić je na kraju saopštio imena prve tri ekipe. Tročlani tim pod rednim brojem 22 u sastavu Olivera Milanović, Snežana Dobraš i Jadranka Stokić, dobio je najviše poena. One nisu krile oduševljenje osvajanjem prvog mesta.

Mirko Praštalo sa suprugom Aleksandrom iz Apatina i ove godine je bio jedan od glavnih sponzora. On je predstavnicima prve tri ekipe uručio medalje i kotliće za kuvanje, koji će, kako reče prota Mićić, već sledeće godine biti korišćeni za kuvanje čorbanca na istom mestu.

Sve ekipe su dobile i posebne nagrade od CA Telekom
, po dva TV risivera sa srpskim programima. Direktor firme Aleksandar Čenić predstavnicima timova uručio je risivere, koje mogu besplatno da koriste 18 meseci.

Svi učesnici takmičenja u kuvanju čorbanca, pojedinačno su dobili zahvalnice od organizatora, parohije u Lincu, koje im je uručio sveštenik Mićić.

Pripremile najbolji čorbanac: Olivera, Snežana i Jadranka

Teo najmlađi takmičar

Osim prijatelja koji su se okupili oko kotlića kako bi se pre svega družili, bili su tu i predstavnici srpskih klubova iz Linca, ali je među takmičarima bilo i porodičnih ekipa, poput familija Božić iz Linca i Ćirić iz Gmundena. Teo Božić je bio najmlađi takmičar, jer mu je tek 13 godina. Kaže da voli kuhinju i da ponekad uz majku Aleksandru učestvuje u spremanju jela kod kuće:

– Ovo je veliki izazov za mene, jer prvi put učestvujem u kuvanju čorbanca. Uz pomoć majke biće lakše – stidljivo je kazao ovaj dečak, koji nije krio oduševljenje što se našao u porti hrama.

Časovi srpskog i veronauke

I ove godine u biblioteci pri hramu u Lincu deca će imati priliku da uče srpski jezik i veronauku. Nastava počinje u nedelju 6. oktobra u 12.00 posle liturgije. Sveštenik Mićić je pozvao roditelje da što pre prijave svoju decu jer je broj mesta ograničen.

Pomoć manastiru Sveta Petka

Prota Mićić je zahvalio svima koji su pomogli organizaciju takmičenja u kuvanju čorbanca.

Osim Austrijanca Goluča, CA Telekoma, Mirka Praštala, ovu manifestaciju su nesebično pomogli M-Tel, Stane iz Astena, Steva vlasnik kafića Ex-YU, Slaviša Radaković, Tihomir Veličković i mnogi drugi.

– Zahvalni smo svim sponzorima i naravno vama dragi parohijani što ste dolaskom u velikom broju učestvovali u ovom lepom događaju – istakao je prota Mićić.

Ona je dodao da je ovo bila prilika da se prikupi i novac za humanitarne svrhe:

– Simbolično smo prodavali pivo po evro jer smo odlučili da sredstva od toga uputimo sveštenstvu u manastiru Sveta Petka kod Ćuprije – kazao je okupljenima prota.