Youtube/Sputnjik Srbija
Vladika Joanikije

Sveti arhijerejski sabor postavio je dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija (Mićovića) na mesto mitropolita crnogorsko-primorskog. Vladika Joanikije tako je od svog saborca i prijatelja, blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nasledio i titule arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha sveštenog trona pećkog.

Mitropolit Joanikije, povodom svog izbora, kazao je da se potpuno prepustio volji božijoj i da je ona očigledno ispunjena preko arhijereja SPC.

-Želim mir, sreću, slogu i svaki napredak Crnoj Gori. Ali, bez sloge i jedinstva ne možemo napred – rekao je mitropolit Joanikije, koji je jutro nakon izbora sasluživao na liturgiji u manastiru Rakovica, gde je posetio grob blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Ostalo je upamćeno da je vladika Joanikije ne skrivajući tugu posetio već veoma bolesnog patrijarha Pavla, koji mu je tada rekao: “Neki žele moju stolicu, neki joj se nadaju, a samo ti želiš da poslužim još crkvi srpskoj.”

U besedi, mitropolit Joanikije pozvao je sve da se mole za patrijarha Porfirija.

– On je glava naše Crkve, na njemu je najveće breme, njemu treba najviše pomoći, da vodi, da krvari ovim brodom kog udaraju mnogi talasi, i mnoge bure se podižu. Tamo gde je Božija ljubav nema straha. Ljubav je jača od naših slabosti, pa i od smrti. Da je to tako, pokazuje blaženopočivši (patrijarh Pavle), kojeg narod već naziva svetim. Evo, on se upokojio, ali njegov grob je živ i ovde narod redovno dolazi da otvori svoju dušu i krst celiva – kazao je mitropolit Joanikije.

Putem predaka

Na mestu episkopa budimljansko-nikšićkog, Joanikije je obnovio ili podigao više od 60 crkava i manastira. A najveće poverenje naroda stekao je u vreme odbrane svetinja koje je pokušao da preotme bivši crnogorski režim. On je i hapšen, ali je govorio da ga je ponekad sramota što je na slobodi.

– Nosimo svoj krst dostojanstveno. Idemo putem onih koji su ginuli i krv prolivali za svetinje – rekao je tada Joanikije.

Metodije episkop nikšićki

Sabor je popunio upražnjene eparhije.

– Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije (Ostojić), koji je upamćen i po tome što ga je režimska policija pretukla za vreme narodnih litija u Crnoj Gori.

– Episkop valjevski postao je dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije (Rogić).

– Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su: jeromonah Jerotej (Petrović), zatim, jeromonah Sava (Bundalo) i arhimandrit Justin (Jeremić).

– Arhimandrit Damaskin (Grabež), izabran je za vikara episkopa bačkog sa titulom episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Nemačke arhimandrit Jovan (Stanojević), sa titulom episkop humski.