Tanjug
Patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije

Očekivanja da će bar veliki jubilej – osam vekova autokefalnosti srpske crkve – proteći samo u svečarskoj atmosferi, nisu se obistinila. Srpska pravoslavna crkva, tačnije njeni arhijereji, našli su se u raljama domaćih medija. Dok su jedni ponovo potegli staru priču o podelama među vladikama, ističući one koji bi da uklone s trona patrijarha Irineja, drugi otkrivaju razdor zbog odluke Sinoda da se najviše crkveno odličje, Orden Svetog Save prvog stepena, na Svečanoj akademiji u Centru Sava 8. oktobra, dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Da se nešto dešava, televizijski gledaoci su mogli da naslute kada se pesnik Matija Bećković nije pojavio u manastiru Žiča, gde je trebalo da govori.

Čuveni pesnik za “Vesti” kaže da on nije ništa otkazao je nije ni prihvatio da govori u Žiči i da je pozivarima svoj stav saopštio još pre 15 dana. Na naše pitanje šta je bio razlog za odbijanje, odgovara da je bio “zauzet drugim stvarima”.

– Posle onoga što je Goran Vesić rekao o meni nisam se osećao dostojan da govorim u Žiči – dodaje u svom prepoznatljivom maniru Bećković.

Tačka sporenja crkve i svetovne vlasti je i Kosovo i Metohija. Najdirektniji u optužbama na račun svetovnih vlasti i njihove politike prema otcepljenoj južnoj pokrajini bio je mitropolit crnogorski primorski Amfilohije. Podsetimo, pre mesec dana mitropolit je vlastima u Podgorici i Beogradu poručio da treba da se stide – prvi zato što su priznali Kosovo, a drugi zato što će “da ga izdaju”. Tada su mitropolitu oštro uzvratili pojedini srpski ministri, sa porukom da se stidi “što narod deli na patriote i izdajnike”. Mediji bliski vlastima sada objavljuju da se strane službe koriste podele među vladikama unutar SPC i da je mitropolit Amfilohije, koji slovi za rusofila, preko noći promenio stranu i postao blizak Amerikancima. Tabloidi u optužbama na račun mitropolita idu toliko daleko da tvrde i da mu je predsednik Crne gore Milo Đukanović nudio da bude poglavar nove crnogorske crkve, što on nije decidirano odbio, zbog čega mu je navodno zamerio i patrijarh Irinej.

I Putin se okitio

Orden Svetog Save ustanovio je još kralj Milan Prvi Obrenović 1883. godine za zasluge stečene za prosvetu, književnost, crkvu i lepe umetnosti. Kao državni orden ukinut je posle Drugog svetskog rata, ali je Srpska pravoslavna crkva nastavila da ga dodeljuje.

Ordenom najvišeg prvog stepena odlikovani su pukovnik Radivoje Bojović, Aleksandar Karađorđević, Stepa Stepanović, a iz bliže prošlosti: Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, Vladeta Jerotić, Matija Bećković, Milka Forcan, Emir Kusturica, Radoš Bajić, Arno Gujon…

Nagađanja o dobitnicima

Iako su otvorili posebnu internet stranicu posvećenu jubileju, na njoj se ne može pronaći podatak o tome kome će u utorak na Svečanoj akademiji u Centru Sava biti uručen Orden Sv. Save. Tanjug je objavio da će osim Vučiću priznanje biti dodeljeno i generalnom sekretaru predsednika Nikoli Selakoviću, dok je list “Danas” najavio da će se priznanjem oktiti i ministar finansija Siniša Mali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.