Tanjug
Foto: Ilustracija

Tokom samo nekoliko sati u petak ujutru pet osoba je poginulo na putevima u Srbiji. Tragičan bilans dve saobraćajne nesreće ponovo je podsetio na srpske drumove smrti, koji svake godine odnose stotine života.

Oko sat posle ponoći u nesreći na delu Ibarske magistrale u blizini Ljiga, kod skretanja za Bogovođu, četiri osobe su izgubile život, a još četiri su povređene, od čega dvoje veoma teško i oni su prevezeni u Urgentni centar. Nesreća se dogodila, prema do sada poznatim infomacijama, tako što su se sudarili automobil BMNj koji je brzinom od 170 na sat vozio Nikola M. (27) i automobil dačija. U dačiji su nastradala tri mladića, a u BMNj, čiji je vozač uhapšen, jer je skrivio nesreću, Katarina Ivanković (20), student Rudarsko-geološkog fakulteta.

Samo nekoliko sati kasnije, u petak rano ujutru, došlo je do još jedne nesreće na Ibarskoj magistrali, u Mrčajevcima, na putu Čačak-Kraljevo. Jedna osoba je preminula po prijemu u čačansku bolnicu, dok su dve osobe povređene, od čega jedna teško. Prema izjavi dr Olivere Anđelić sa odeljenja Urgentne medicine, povređeni se nalaze van životne opasnosti.

Inače, ovih dana je zbog sabora trubača u Guči i godišnjih odmora saobraćaj na Ibarskoj magistrali pojačan i česte su gužve. Jedan od najboljih znalaca situacije na Ibarskoj magistrali, Dragoslav Krdžić, bivši načelnik saobraćajne policije Moravičkog okruga, za “Vesti” kaže da se zbog opterećenja na ovom putu nažalost često dešavaju teške tragedije.

– Posle auto-puteva, Ibarska magistrala je najfrekventnija saobraćajnica u Srbiji. Ono što je problem jeste da ima veliki broj ukrštanja sa sporednim putevima, livadama, njivama, koja je svaka za sebe potencijalna opasnost. Opterećenost tih putnih pravaca je ogromna – navodi Krdžić.

On navodi da na sigurnost u saobraćaju utiču tri faktora.

– To su vozač, vozilo i put. Ako je vozač neiskusan ili umoran to povećava mogućnost nesreće. Bitno je da putevi budu dobro izgrađeni, da imaju dobru signalizaciju, da su ograđeni kako treba. Takođe, bitni su i kvalitet i ispravnost vozila, a to je poslednjih desetak godina sve bolje i stroži su kriterijumi za tehničke preglede. Međutim, van pameti je da 10 dana bude zatvoren auto-put na deonici Preljina-Ljig, koji se nastavlja na Ibarsku magistralu. I to u vreme kada je smena turista, a to je najopterećeniji putni pravac, jer svi onda idu na Ibarsku magistralu, uz one koji putuju na Dragačevski sabor trubača – ocenjuje Krdžić.

Vatrogasci sekli dačiju

Meštani Županjca, svedoci nesreće kod Bogovađe, kažu da se prvo začuo strahovit prasak. U automobilu koji je sleteteo sa puta svi putnici su bili mrtvi, dok su povređeni iz sveg glasa zapomagali i dozivali u pomoć. Prema njihovom svedočenju, na dačiju, koja se iz raskrsnice uključila na Ibarsku magistralu u pravcu ka Beogradu, naleteo je BMNj i gurao je gotovo 70 metara sve dok nije sleteo u kanal.

– Vatrogasci su specijalnim makazama morali da iseku dačiju koja je uništena do neprepoznatljivosti – kažu svedoci nesreće.

Policija slabo radi

Kao jedan od najvećih problema u saobraćaju u Srbiji i razlog što prevencija ne uspeva, pa se dešavaju tragedije, Krdžić navodi slab rad policije.

– Opšta je apatija u policiji, ljudi odlaze u inostranstvo, jer neće ovde da rade za male plate. Kada nemaš saobraćajca i prevenciju, onda se povećava broj nesreća. Na deonici Ibarske magistrale koju sam ja kontrolisao, pre skoro dve godine su suspendovana 32 saobraćajca. Samo nekoliko neiskusnih policajaca je prebačeno na ovu rizičnu deonicu da ih zamene. Saobraćajci su shvatili da je bolje da ne rade svoj posao, nego da rade, jer mogu samo da stradaju – objašnjava Krdžić.

Samo u julu 63 mrtvih!

Samo u julu na drumovima širom Srbije poginule su 63 osobe, a iako je avgust tek počeo i još nema preciznih podataka, iz MUP Srbije za “Vesti” kažu da je otpočetka meseca stradalo više od 15 ljudi.

Uz jučerašnju na Ibarskoj magistrali kod Ljiga, najteža nesreća dogodila se 3. avgusta na auto-putu Niš-Beograd, kod skretanja za Požarevac, gde je Albanac sa Kosova Adem S. (45) skrivio udes u kojem su poginuli Aleksandar Pešić (42), Aleksandrova majka Stanica (72), kao i osmogodišnji sinovi blizanci Vuk i Naum.

Istog dana je kod Malog Iđoša poginula državljanka Norveške (40), ali i vozač motokultivatora M. K. kod Kosjerića. Tri dana kasnije na putu Despotovac-Svilajnac poginuo je motociklista Ivan M. (42), a u Niškoj Banji poginuo je Stefan Kocić (20) koji je nastradao kada ga je pregazio automobil dok je pomagao drugom vozaču da zameni gumu.