Privatna arhiva
Zadužio srpski narod: Dr Miodrag Lazić

Legendarni ratni hirurg iz Niša, doktor Miodrag Lazić, posthumno je u subotu odlikovan ordenom Svetog Romana Prvog – najznačajnijim priznanjem Eparhije niške. Lazić je odlikovanje dobio u sklopu ovogodišnje Vidovdanske akademije koja se tradicionalno, uoči ovog praznika održava u Nišu.

Akademiji je, uz brojne zvanice iz javnog, kulturnog i verskog života prisustvovalo i oko 200 nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske, a među njima su bili i borci kojima je upravo dr Lazić spasao život.

Uručujući orden doktorovoj kćerki, Nini Lazić Vujošević, episkop niški, vladika Arsenije, poručio je da je dr Miodrag Lazić bio hirurg “napaćenog srpskog naroda”, a da je najznačajnije priznanje te eparhije zaslužio “herojskim delovanjem, primernim vršenjem svog poziva i ljubavlju prema srpskoj crkvi i narodu”.

– Sećajući se naših slavnih predaka i slaveći njihovo sveto i slavno ime, sećamo se i jednog savremenog heroja našeg naroda, koji je sebe predao na oltar otadžbine, služeći svojim bližnjima ispunivši reči Hristove “od ljubavi nema veće da se život svoj položi za prijatelje svoje”. Ovaj veliki čovek, heroj srpskog naroda, izgubio je svoju poslednju bitku protiv podmuklog i nevidljivog neprijatelja, virusa COVID-19, boreći se za živote svojih pacijenata – rekao je vladika Arsenije.

Zahvaljujući se na ovom priznanju, Nina Lazić je u emotivnom obraćanju prisutnima pozvala Srbe da ne zaboravljaju ni svoje svetinje, ni heroje!

“Kao što neko reče, pamtite ga po dobru, svi oni koje je dobrom zadužio i svi ostali koji su slušali priče koje su prerasle u legendu o njemu, ratnom i mirnodopskom narodu, napaćenog srpskog naroda. Legenda koja je potrebna Srbima, legenda koja će nadživeti sva njegova dela. Stradao je na poslednjem bojnom polju, u akciji spasavanja, u koju je dobrovoljno krenuo, ne osvrćući se bez premišljanja i bez straha, jer on nije bio važan. Bili su važni njegov narod i njegova otadžbina. Krenuo je sa izrekom cara Lazara koji je rekao: ‘Bolje da nas unuci žive pamte, nego da nas sinovi žive zaborave.’ I sve to sa skromnom poslednjom željom: ‘Ispratite me sa pesmom ‘Marš na Drinu’. Večna slava herojima!”, kazala je Nina Lazić Vujošević i poručila: “Majke, pričajte deci priče o našim herojima. Srbi, gde god da ste, ne dajte svoje svetinje. Čuvajte svoje heroje od zaborava, njima u čast pevajte ‘Marš na Drinu’, poruka je jasna, svi smo isti narod”.

Nekadašnji pripadnik VRS, a danas jedan od najpoznatijih pisaca u Republici Srpskoj, Željko Pržulj, kaže za “Vesti” da je na dodelu odlikovanja dr Laziću stiglo 170 nekadašnjih pripadnika VRS, uglavnom iz Srpske Ilidže, a sada rasutih po Republici Srpskoj i Srbiji.

– Zbog zabrane kretanja tokom pandemije korona virusa nismo mogli da dođemo na sahranu, pa smo odlučili da se od dr Lazića oprostimo na Vidovdan. Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata VRS je u Srpskoj Ilidži imala najmanje pedeset epskih junaka koji su ratovali, ali dr Lazić je bio najveći od svih. Za svakog ranjenog bilo je najbitnije da dođe do bolnice zato što je znao da će mu dr Lazić spasti život i on je to i činio – priča Pržulj, koscenarista filma, koji je već počeo da se priprema o proslavljenom hirurgu, a u čijoj izradi učestvuje i proslavljeni dramski pisac Milovan Vitezović.

Srpski usud

Borci VRS obišli su grob doktora Lazića. Željko Pržulj kaže da je srpski usud što svoje heroje prepoznamo tek kada umru.

– Žao mi je što je dr Lazić morao da umre, pa da ga tek onda i Srbija i Republika Srpska slave. Nažalost, to je naš usud da svoje junake prepoznamo tek kada više nisu sa nama – ističe Pržulj, koji je prošle godine objavio jedno od najpotresnijih ratnih svedočenja – roman “Sami na svetu”, u kome je opisao sve strahote rata, ali i deo koji govori o dr Miodragu Laziću.

Pobeda života nad smrću

Episkop niški Arsenije poručio je da je Vidovdan narodni zavet i krstaš barjak, koji Srbi slede od 1389. godine, kada su se kao narod “upisali u knjigu živih”.

– Slaveći Vidovdan, slaveći Svetog kneza Lazara i svete kosovske mučenike, slavimo pobedu života nad srmću. Iako istoričari kosovski boj, kosovsku golgotu smatraju našim porazom, on je za nas nesumnjiva pobeda. Pobeda zato što je motiv i cilj kneza Lazara i njegove vojske bilo carstvo nebesko, a ne spasavanje države ili bilo čega zemaljskog i prolaznog – istakao je vladika Arsenije i dodao da je “kosovski zavet vertikala srpske istorije”.