Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu SPC i vernicima koji slave po julijanskom kalendaru, poželevši im da ga proslave u miru, radosti i blagostanju.

– Proslava Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju. Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale. SPC ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju bogatog duhovnog i kulturnoistorijskog nasleđa. Primer je posvećenosti u služenju narodu, u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku – naveo je predsednik .

Istakao je da je duhovna snaga naroda i SPC posebno izražena “na našem stradalnom KiM, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini” i ukazao da će Srbija nastaviti da snažno pomaže i ulaže u svetinje, jer je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase.

– Izražavam Vam, Vaša Svetosti, duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinos u razvoju konstruktivnog dijaloga SPC i državnih institucija, uz uverenje da je na dobro svim našim građanima. Želim Vam uspeh u odgovornoj patrijaršijskoj službi, uz radosni pozdrav: “Mir Božiji, Hristos se rodi!” – naveo je i čestitao i narodu u RS, Crnoj Gori, BiH, a pre svega, stradalnom narodu na delu Srbije, na KiM.

– Hvala što čuvaju srpsko ime i prezime, naša srpska ognjišta i našu srpsku kuću – rekao je Vučić.

Predsednik je na Badnji dan primio decu srpske nacionalnosti iz Severne Makedonije, koja su u Beogradu. Pre prijema je uneo Badnjak u zgradu Predsedništva, a potom u razgovoru sa decom i poručio da čuvaju srpske običaje, kulturu i časno ime velikog srpskog naroda kome pripadaju. Dodao da se nada da će zavoleti Srbiju, kao što vole i Severnu Makedoniju.

Mališani, njih 32-je iz Skoplja, Bitolja, Kumanova i Tetova, poklonili su Vučiću sliku sa božićnim pozdravom i čestitali, praznik. Angela Antevska je rekla da Srbiju oseća kao svoju kuću.

– Naš zadatak u Severnoj Makedoniji je da čuvamo srpski jezik, ćirilicu i kulturu. Godinama ste pomagali svima u regionu, bili tu kada je bilo najteže i doprineli jačanju odnosa dva bratska naroda – rekla je ona.

Sat za Jakova

Predsednik Srbije je uz čestitku Badnjeg dana građanima rekao i da je sat koji je dobio od češkog predsednika Miloša Zemana poklonio malom Jakovu Jovanoviću iz Gotovuše kod Štrpca, prvoj srpskoj bebi na KiM u 2024. rođenoj u Gračanici. Vučić je naveo da se nada da će on sat čuvati, baš kao što njegovi roditelji čuvaju Gotovušu.