Tanjug
SVETO MESTO: Vladike ispred spomenika

Srpski narod u matici i rasejanju obeležio je Vidovdan. Vlada je zasedala u prestonici kneza Lazara Hrebeljanovića, Kruševcu, a Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije zaputio se na Gazimestan, gde se sleglo mnoštvo našeg naroda, i održao opelo kosovskim junacima. Prethodno je iz Gračanice poručio da nema odricanja od Kosova i Metohije.

Kada je patrijarh srpski Porfirije počeo opelo, na Gazimestan su još pristizali ljudi autobusima, kombijima i automobilima. Tu su bila vozila s registarskim oznakama s raznih krajeva Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

Prilaze Gazimestanu obezbeđivala je takozvana kosovska policija, a bili su primećeni i dobro naoružani odredi specijalaca. Duž magistralnog puta iz Prištine, policija se rasporedila s automobilima i motociklima, a bilo je i patrola koje su se kretale saobraćajnicom. Na prilazu samom Gazimestanu pretresali su rančeve i torbe, a bilo je i slučajeva da su oduzimali srpska obeležja, pa su pojedine grupe jednostavno ignorisale policiju i peške prošle ka mestu najslavnije bitke srpske istorije.

Ne damo svetinje

Patrijarh srpski Porfirije, stigao je u pratnji nekolicine arhijereja. Među njima su bili i vladika raško-prizrenski Teodosije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Njegova svetost prvi put je služio opelo na Gazimestanu, a prethodno se kratko obratio kod Spomenika kosovskim junacima. Naglasio je da kosovski zavet nema za cilj da bilo koga eliminiše, već da uputi koordinate ljubavi.

– Ne damo svetinje, a treba da se trudimo da i mi budemo svetinja. Mi, ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problema sa bilo kim – kazao je patrijarh, naglašavajući da je “Bog blagoslovio sve druge narode da budu to što jesu, ali i da nas ne sprečavaju da budemo to što jesmo”.

Ovde je naš dom

Po dolasku na Kosovo, patrijarh je prvo posetio Gračanicu, odakle je poručio da je taj manastir naše srce, ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio izabravši veru u Hrista, a ne večeru.

– I zato, kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije… Pa gospodo, da li biste vi dozvolili da vam iščupaju srce. To je bitka za suštinsku slobodu – objasnio je patrijarh srpski Porfirije.

On je rekao da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa tog prostora odvajanje od Boga i braće.

– Na ovoj zemlji dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoče ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška… Toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom. I Albance vidimo kao svoju braću. Siguran sam da se možemo i te kako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima – rekao je patrijarh tokom arhijerejske liturgije u manastiru Gračanica.

Baština naših otaca

Njegova svetost istakao je da su pobrojane svetinje svetska kulturna baština, ali i naše ime i prezime, kao što je to naša pravoslavna crkva.

– Pre svetske, to je baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja – istakao je i dodao da to ne treba nikome da smeta, jer svako ima svoju kulturu i svako se na neki način bogu moli.

Patrijarh srpski podučio je da različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje, već dar.

Praznik i u Čikagu

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom ovog američkog grada. Takvu odluku je donela s obzirom da u Čikagu živi jedna od najvećih srpskih zajednica u SAD, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na “Serbijan miroru”.

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti, biznisa, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine. Podseća se i da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi.

Naš duh je nepokoran

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Kruševcu povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja srednjovekovne srpske prestonice. Nakon polaganja venca na Spomenik kosovskim junacima i odavanja pošte svim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima, predsednik je Srbima na Kosovu i Metohiji poručio da će “videti ko je vera, a ko nevera, ko će da štiti, a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju”.

Predsednik se obratio Kruševljanima i poručio da se Srbija uzdigla iz poraza.

– Srpski duh je nepokolebljiv, nepokoran i nikad nije ustuknuo. Srbija, koju su hteli da ubiju i zatru na Vidovdan 1389. godine, danas je slobodna i slobodarska zemlja u kojoj odlučuju njeni građani – rekao je Vučić.

On je istakao da smo od kosovskih predaka nasledili osobinu da se ne predajemo nikada, a da je mir uz slobodu osnovni uslov jake Srbije. Prema njegovim rečima, najsvetija obaveza je da uradimo sve da nastanu generacije koje neće ginuti.

Rast privrede 13 odsto

U svečanoj sali Gradske uprave Kruševca na Vidovdan je zasedala Vlada Srbije, a premijerka Ana Brnabić istakla je da je u Kruševcu otvoreno 3.262 radnih mesta od 2012. godine, i uloženo oko 300 miliona evra. Predsednik Vučić rekao je da je u Kruševac dolazio na desetine puta, i da danas ne može da ga prepozna.

– Zadovoljan sam što je tako. Moja molba je bila da Vlada usmeri pažnju ka Brusu, Ćićevcu i drugim gradovima Rasinskog okruga. Moramo dodatno da pomognemo nerazvijenim opštinama. Razgovarali smo kako da popravimo infrastrukturu na istoku Srbije, da idemo sa izgradnjom puta Požarevac – Gradište – Golubac. Želimo Dunav da predstavimo kao pravu atrakciju, jer je najlepši upravo kroz našu zemlju. Razgovarali smo i o daljem snaženju naše vojske i policije. Očekujem da drugi kvartal srpska privreda završi sa stopom rasta većom od 13 odsto, što bi značilo povećanje plata i penzija – rekao je Vučić i posle sednice obišao je rekonstruisanu zgradu Dijagnostičkog centra s novim skenerom i rendgenom, a uskoro i magnentnom rezonancom, prvom u Kruševcu.