Tanjug
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Razgovori sa albanskim predstavnicima su važni, jer se time čuvaju mir i stabilnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na letu ka Briselu na sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Vučić je na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” objavio da “predaja nije opcija”, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ukazao da bez Zajednice srpskih opština nema napretka u dijalogu.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže za “Vesti” da Evropska unija ohrabruje Kurtija u nameri da stvori situaciju da Beograd odustane od razgovora i bude za to odgovoran.

– EU treba da stavi Prištini do znanja da ne može tako da se ponaša – rekao je Drecun za “Vesti”, ocenivši da je američki stav prema problemu Kosova uravnoteženiji nego u vreme predsednika Klintona i da Vašington opreznije nastupa prema Srbiji.

On kaže da je između dva razgovora na vrhu sprovedena tempirana kampanja nasilja na Kosovu i putem slučajeva Dragice Gašić i napada na dečaka Nikolu Perića stvorena atmosfera da tamo nema opstanka, pa ni povratka.

– Srbija može da deluje i preko Kfora, da insistira na zaštiti srpskog naroda, na nastavku dijaloga uz postizanje rezultata i da pomaže opstanak naroda u pokrajini što i čini – kaže Drecun.

On je ukazao na to da navodno trovanje vodom u Dečanima Priština koristi da stvori veliku napetost koja je može da bude priprema za nasilje na Srbima.

U ovom momentu nije moguće dati preciznu prognozu ishoda u Briselu. Iz Beograda su poslate jasne poruke.

Aleksandar Vučić je pre puta kazao da ni putovanje, ni boravak u Briselu nisu prijatni ni kada se razgovara sa albanskim predstavnicima.

“Za Srbiju je to, međutim, važno, jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cele Srbije”, napisao je predsednik Srbije na Instagramu uz fotografiju iz aviona na kojoj pregleda materijale uz opasku “da kao u studentskim danima, obnavlja gradivo i priprema se za teške sastanke”.

Direktor Kancelarije za KiM i član delegacije Petar Petković je izjavio da će Srbija u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.

– To je duša Briselskog sporazuma i temelj oko koga je razvijen dijalog i ostali potpisani sporazumi. Bez formiranja ZSO, bez kolektivnih prava koje treba da dobiju Srbi na KiM, ne možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa – rekao je Petković i podsetio da više od 3.000 dana Priština odbija da formira ZSO i ispuni obaveze iz sporazuma koji je potpisala 2013. godine.

On smatra da je i EU odgovorna zašto ZSO nije forimirana.

Iz EU, kao glavnog posrednika u dijalogu se čuje da je važno da se proces nastavlja i da nema nazadovanja, kao i da je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma “proces koji traje”. Brisel je, prema informacijama iz diplomatskih krugova, na stanovištu da Beograd i Priština, i pored suprotstavljenih stavova i retorike, “znaju” da moraju da se kreću ka “kompromisu i rešenju”.

Iz Kurtijevog kabineta su poručili da će on nastaviti da insitira na onom što je predložio na prvom sastanku, a među kojima su pitanja nestalih lica, potpisivanje mirovnog sporazuma, uspostavljanje Nacionalnog veća Srba na Kosovu i smena Veljka Odalovića u srpskoj delegaciji za nestale.

Važno je pronaći nestale

Beograd insistirati na svim važnim pitanjima poput nestalih za koje je važno da bude rešeno, stav je Petra Petkovića. On očekuje napredak razgovora posebno kad je reč o nestalima.

– Priština ima jednostran pristup ovom problemu i oni traže samo nestale Albance – rekao je Petković.

On je dodao da je Srbija odobrila pristup na sve od 21 lokacije koje Priština traži dok je pristup Srbije na devet lokacija Priština sabotirala.