SRNA
Oslonac na Srbiju: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom poručio je da Beograd neće podržati sankcije protiv bilo koga u RS, te da neće biti blokada na Drini.

Vučić je naveo da je iz razgovora s Dodikom shvatio da ne postoji hir u RS da pravi probleme, već da su njihovi potezi reakcija na to što se pravo na korišćenje šuma u Srpskoj predaje u ruke Sarajevu. Takođe, da je Dodik spreman da razgovara ukoliko bi se taj problem rešio, što svakog lišava prava da kažu da je Srpska krivac, i sve uvodi u racionalan i pragmatičan pristup.

– Razgovarali smo i o Vojsci Republike Srpske (Banjaluka je najavila ponovno formiranje), i ja sam preneo važne poruke ljudi iz sveta predsedniku Dodiku. Drago mi je što je izrazio spremnost da sasluša mišljenje drugih ljudi, i mislim da je važno da pokušamo da sačuvamo mir, ali i da pokažemo da nije RS nikakav izvor problema, već da smo svi u regionu spremni da razgovaramo – rekao je Vučić.

Povodom eventualnih sankcija koje bi neko uveo protiv bilo koga u RS, Vučić je poručio da se Srbija neće tome pridružiti dok je on predsednik, niti će biti blokade na Drini.

Pita se Savet bezbednosti

– Srbija će se tome apsolutno suprotstaviti i nećemo se ponašati u skladu sa bilo kakvim sankcijama. One bi dovele do uzavrele atmosfere i domino efekta koji ne bi ništa dobro doneo. Svi koji misle da sankcije rešavaju probleme zatvoriće sebi vrata u Beogradu i u Banjaluci – naglasio je Vučić.

Dodik je primetio da su mnogi “međunarodni prijatelji” veoma zainteresovani i zabrinuti u vezi sa skorašnjim odlučivanjem na Savetu bezbednosti oko statusa misije Altea u BiH (Eufor – Altea, misija evropskih vojnih snaga u BiH koja se definiše svake godine na sednici SB UN).

Želimo da razgovaramo

– Današnje stanje je takvo da je Srpska u BiH razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji. Bošnjaci žele da ovladaju i sudskom vlašću i upravljaju političkim procesima u budućnosti. Odnosi u BiH kulminirali su do te mere da moraju da počnu da se rešavaju na pravi način ili ta zemlja neće uspeti da funkcioniše. Mi želimo da razgovaramo, da im ukažemo da je ozbiljno i da ne možemo da popustimo – rekao je Dodik.

On je dodao da sukobi nisu potrebni i da nije spreman da žrtvuje mir koji nema na ceni i alternativu. Međutim, Dodik je upozorio da se varaju svi koji misle da pretnjom rata navedu da im se preda Srpska.

– Mi nemamo nameru da ulazimo u sukob, već da se politički borimo za naša prava zapisana u Ustavu, a ono što pripada BiH neće biti dirnuto – zaključio je Dodik.

Vraćamo oteto

U intervjuu za nemački list “Špigel” Dodik je naglasio da RS ne namerava da se otcepi od BiH, već osigura svoju poziciju garantovanu Ustavom i Dejtonom.

– U narednim danima ukinućemo zakone koje su nametnuli visoki predstavnici u RS i doneli svoje. Prema Ustavu, u nadležnost RS spadaju sve oblasti koje nisu izričito dodeljene BiH. To važi za oružane snage, pravosuđe, policiju, sve što je Srpskoj oduzeto – ukazao je Dodik i dodao da, uprkos pretnji iz Sarajeva, ne veruje u mogućnost novog sukoba.

Gasovod i put kao lek

Razgovaralo se i o ekonomskim temama i projektima. Aleksandar Vučić je poručio da je važno da Sarajevo ubrza odluku o auto-putu do Srbije, jer bi to bilo lekovito za narode i ekonomske odnose.

– Ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH. Kada uradimo auto-put Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu do Loznice i Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS – rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da je sa Dodikom razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovor sa svim potencijalnim partnerima iz EU i Rusije o izgradnji kraka gasodova od Srbije do Banjaluke.

– Jasno je koliko je Srbija sigurnija, uprkos teškoj energetskoj krizi u svetu, jer je izgradila gasovod. Produžetak do Banjaluke osnažio bi privredu RS – rekao je Vučić i dodao da se nada da će u Sarajevu razumeti da to nije pitanje geopolitike, već nasušne potrebe građana i privrede.

Letovi sa Trebinja 2023.

Vučić je naveo da prve avione na novom aerodromu u Trebinju, koji gradi Srbija, očekuje već 2023. godine.

– Obezbeđeno je 100 miliona evra za aerodrom i 35 miliona za infrastrukturu. To će podići celu Hercegovinu i približiti je Beogradu i svetskim centrima – rekao je Vučić.

Nuklearka za sigurnu budućnost

Vučić je s Dodikom razgovarao i o mogućim nestašicama struje u regionu. On je ponovio da je energetska situacija u svetu takva da preti velikom broju zemalja u regionu, njihovom ekonomskom opstanku i nameće pitanje hoće li moći da izdrže bez nestašice struje. U tom smislu, odgovornom smatra izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen da je važno da se insistira na gasu i nuklearkama.

– Zato ću razgovarati sa mađarskim partnerima, jer Srbija može i ima interes da bude manjinski suvlasnik nuklearke koja se tamo gradi. Spremni smo da damo za pet, 10 ili 15 odsto, kako bismo uvećali našu snagu i osigurali energetsku bezbednost i građane, posebno zbog snaženja naše privredne aktivnosti – rekao je Vučić.

On je dodao da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom već razgovarao o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu.