Tanjug
Opstanak Srba na KiM jedan od prioriteta Beograda

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je u Raški nakon razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije, pet zaključaka, među kojima su formiranje ZSO kao apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom, kao i da će ako Priština nastavi da onemogućava slobodu kretanja Srba, biti preduzete na arbitraran način mere prema onima koji imaju RKS tablice.

Ovo obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prema rečima Miroslava Bjegovića, stručnjaka za bezbednost, predstavlja obraćanje i svim Albancima na KiM, svima u okruženju i celoj EU.

– Da se vidi koliko je Srbiji stalo do mira i zajedničkog života na ovom prostoru i da pruža ruku prijateljstva svima, ali isto tako da je u krajnjem slučaju spremna da zaštiti svoj narod bez obzira na cenu – ukazuje za “Vesti” Bjegović koji je i specijalni savetnik za odbranu i bezbednost potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića.

Bezbednost na prvom mestu

On ističe da poruke predsednika svom narodu na KiM govore da nema ničeg važnijeg i prečeg od brige za zaštiti i sačuva svoj narod.

– Ujedno i da ih pozove da do krajnjih granica trpeljivosti sačuvamo mir i bezbednost na tom prostoru i da se ne dovedemo u situaciju da ratujemo sa NATO – rekao je naš sagovornik.

Srbija bi, kaže, nedvosmisleno zaštitila svoj narod na šta ima pravo po Rezoluciji 1244 SB UN i kako je rekao predsednik onda više neće biti kreni, stani povuci se, zbog čega mu aplaudira cela Srbija.

– Rečeno je da Vlada mora hitno da traži reakciju EU i svih merodavnih institucija da Priština prestane da krši postignuti dogovor o legalnim tablicama RS jer u protivnom Albanci neće moći da ulaze u Srbiju sa PKS tablicama – rekao je Bjegović.

Predsednik Srbije je, govoreći o registarskim tablicama, najavio je da će Vladi Srbije biti predloženo da donese zaključke o pitanju kršenja sporazuma o tom pitanju, kao i da se traži hitna reakcija i EU i drugih u svetu da bi Priština prekinula kršenje sporazuma o tablicama.

Političke mere

Založio se za kompromiis, a kako je naveo u slučaju da oni nastave da na KiM onemogućavaju slobodu kretanja, srpska strana će uzvratiti značajnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka.

Kao drugi zaključak je istakao hitno i bezuslovno formiranje ZSO, naglasivši da je to apsolutni preduslov za povratak Srba u institucije. Privremene institucije u Prištini su dužne da obezbede da ZSO budu formirane u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti, a koji je i deo implementacionog akta prihvaćenog u Ohridu.

Kao treći zaključak, Vučić je naveo povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa KiM, koje su kako je rekao tamo protivpravno i brutalno terorišu Srbe. Kao četvrti zaključak je izneo zahtev Beograda da se izbori na severu KiM održe nakon formiranja ZSO. Predsednik je, govoreći o petom zaključku, rekao da će Srbija preduzimati sve zakonite političke ekonomske i druge mere da osigura zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba na KiM.

Odbrana na svim poljima

Miroslav Bjegović ukazuje na momenat iz obraćanja da pod hitno Priština formnira ZSO na osnovu četiri potpisana sporazuma u Briselu, što podrazumeva izvršna ovlašćenja.

– Takođe da se nelegalne policijske snage koje borave na severu Kosova, povuku sa tog prostora i to treba da traži i obezbedi KFOR čija je to obaveza i nadležnost po Rezoluciji 1244. Naglašeno je i da Srbija ne podržava nelegalne i nelegitimne izbore koje ne prihvata 99 odsto stanovništva na severu KiM već da se izbori održavaju po osnivanju ZSO. Poslednji predlog ili zaključak je da će Srbija činiti sve maksimalno da osigura bolji život Srba na KiM, prvenstveno finansijski – kaže on.

Okvir za pregovarače

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da to što je na sastanku bio vrh države pokazuje koliko Srbija pridaje značaj KiM i srpskom narodu. On je rekao da su odluke sa sastanka podeljene u politički deo koji će biti formalizovani na sednici Vlade, i obavezujući za srpski pregovarački tim i na ekonomski paket za Srbe na KiM, što je naišlo na njihovo oduševljenje.

– Još više su se oduševili kada su čuli kako razmišlja Vlada i predsednik Vučić, koji je ponovio da neće dozvoliti nova stradanja i da neće preći crvene linije – rekao je, između ostalog Petković.

Osnaživanje života

Aleksandar Vučić je najavio i povećanje finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama.

– Ukupna pomoć i podrška u novoizvedenim projektima i uz direktnu finansijsku podršku je oko 28, 29 miliona evra i odmah će biti na raspolaganju, plus sve ovo novo što smo prihvatili, dodatnih 12 do 14 miliona evra. Dakle, više od 40 miliona evra – izneo je Vučić.

Kurti ukida slobodu kretanja

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je pojasnio da je prvi zaključak da Beograd traži reakciju međunarodne zajednice i da natera tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da prestane da krši sporazum o tablicama i slobodi kretanja.

– Kurti nema pravo da zaustavlja i zabranjuje KM tablice. Ako o tome ne želi dogovor, kako će hteti ZSO. Jasno je podvučeno da pregovarački tim izađe sa poslednjim kompromisnim predlogom, ako Priština i to odbija, Beograd će izaći sa arbitarnim merama po pitanju RKS tablica – kaže on. On je istakao da je neophodno da hitno dođe do formiranja ZSO, ali ne onako kako Priština želi.

– Nas to ne interesuje, mi se držimo Sporazuma i to smo naveli u drugoj tački, da sve mora da bude u skladu sa Sporazumima o ZSO. Treća tačka je da tražimo povlačanje specijanih jedinica Kosovske policije sa severa KiM. Oni nemaju šta da traže tamo, grade baze suprotno sa Briselskim sporazumom. Insisturaćemo na povlačenju policijskih snaga. Neće biti lako, jer je reč o nasilju Kurtija. Mnogi govore da je Kosovo država, za nas nije. Mi se ne suočavamo samo sa Kurtijem, već i sa delom međunarodne zajednice – naveo je Petković.