SPC
NE ZABORAVlLjAMO STRADALNIKE: Parastos u Nežideru

Grupa poklonika iz Beča, nedavno je, kao i svake godine, posetila mesta u austrijskoj pokrajini Burgenland, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici u Velikom ratu, ne samo vojnici, nego i civili, starci, žene i deca. Ove godine grupu poklonika je predvodio episkop austrijsko-švajcarski Andrej u čijoj su pratnji bili protojerej stavrofor Petar Pantić, Drago Vujić, Aleksandar Lapin, protojerej Đorđe Pantelić i jerej Jovan Govedarica. Zbog pandemije korona virusa ove godine je samo mali broj vernika prisustvovao parastosima.

Najpre je posećeno groblje u mestu Bruk an der Lajta, gde se nalaze posmrtni ostaci 78 srpskih vojnika.

Potom je održan pomen na groblju nekadašnjeg, po zlu poznatog austro-ugarskog logora Nežider u kome je umrlo više od 5.000 Srba.

Pomenu koji je svim stradalima u Velikom ratu služio rimokatolički paroh u porti crkve prisustvovali su lokalni političari, na čelu sa gradonačelnicom Elizabet Bom, kao i vladika Andrej. Potom su svi zajedno prešli na groblje, gde se nalazi spomenik srpskim žrtvama. Ispred spomenika je episkop Andrej, zajedno sa sveštenstvom, služio parastos.

– Današnji stanovnici Nežidera se sa velikom žalošću sećaju priča svojih predaka, koji su bili svedoci mučeničkog stradanja srpskih zatvorenika i nadaju se da se takve strahote više nikada neće ponoviti – kazao je vladika Andrej.

Vladika sa gradonačelnicom Bom

On je u svojim besedama istakao da kroz pomene zadobijamo priliku da se prisećamo nevino postradalih Srba ali i drugih naroda, koji umesto da se vrate svojim najbližima, postradaše i ostaviše kosti svoje na ovim mestima.

– Bez obzira na to što je prošlo više od sto godina njihovog stradanja, moramo da se držimo tradicije našeg naroda i Crkve, da ne zaboravimo one koji su se već upokojili, nego, naprotiv, da se za njih pomolimo Bogu – istakao je vladika

Naveo je da “kroz takvu molitvu želimo da ograničimo izbijanje nasilja među ljudima jer je naša vera miroljubiva”.

– Kao ljudi dužni smo da čuvamo uspomenu na njih, da se ovakve strahote više ne bi, ako bog da, nikada i nikome desile. Ali kao hrišćani imamo nadu da su ovi stradalnici, koji su postradali samo zbog toga što su bili Srbi i pravoslavni, time i opravdani pred prestolom Božjim, i da nas tamo molitveno zastupaju u našim iskušenjima. Neka Gospod podari pokoj duše mučenicima palim za otadžbinu svoju, za Krst časni i slobodu zlatnu, a nas da pomiluje i upućuje u vekove vekova, amin”, istakao je vladika.

Spomenik na mestu nekadašnjeg logora

Mermerni krst u Frauenkirhenu

Poklonici su posetili i groblje u selu Frauenkirhen, gde se takođe nalazio logor i gde je sahranjeno više od 6.000 žrtava. Na tom mestu, u znak sećanja na pogubno stradanje srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata, podignut je spomenik sa mermernim krstom.