R. Rajić Ristić
Pomen u Vićenci: Prota Đukić i vernici u hramu Svetog Luke

Vest o upokojenju patrijarha Irineja, pogodila je i potresla srpsku zajednicu i pravoslavne vernike u Vićenci. Srbi koji žive i rade u Venetu predvođeni protom Daliborom Đukićem okupili su se u hramu Svetog Luke u Vićenci, gde je prota služio pomen.

– Sa tugom i nevericom primili smo vest da je usnio u Gospodu patrijarh Irinej. Veoma uspešno je vodio Srpsku crkvu smireno noseći njen krst. Njegova smrt je veliki gubitak, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za sve pravoslavne, jer je on bio čuvar jedinstva pravoslavnih – izjavio je za “Vesti” otac Dalibor Đukić.

Jedan od prisutnih vernika na pomenu Živomir Ilić navodi da je patrijarh Irinej na čelo Srpske pravoslavne crkve došao u teškom trenutku.

– Istina, nijednom od naših patrijaraha nije bilo lako. Ali u Irinejevo vreme su izazovi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi bili veliki kao i u samoj državi, a uz to, ako dodamo da je došao posle počivšeg patrijarha Pavla, to je svakako bio dodatni teret. Mislim da je molbu i vapaj patrijarha Pavla “Budimo ljudi” u potpunosti ispunio patrijarh Irinej. Mi smo sve ove godine na čelu naše crkve imali pre svega čoveka smirenog, mudrog, pametnog. Duhovnika koji se borio sa izazovima, koji je uspeo da sačuva ugled i jedinstvo naše crkve, pa i šire. Ovo je teška godina jer je naša crkva ostala bez tri velikana: vladike Milutina, mitropolita Amfilohija i sada patrijarha Irineja. Naše je da se molimo da njihove duše budu nastanjene u carstvu nebeskom tamo gde pravednici počivaju – poručuje Živomir Ilić iz Aržinjana, nedaleko od Vićence.