Hadži Marko Vujičić
Dr Ćirić dala nemerljiv doprinos u popularizaciji srpskog istorijskog nasleđa

Docent dr Jasmina S. Ćirić, profesor Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, dobitnik je dva visoka priznanja grada Beograda u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

Zbog pandemije COVID-19, ovoj naučnici su dve specijalne zahvalnice za 2019. i 2020. godinu uručene u svečanoj sali “Dr Elsi Inglis” gradske opštine Mladenovac.

Uručujući ove zahvalnice, Zoran Jocić, član Gradskog veća opštine Mladenovac, zadužen za kulturu, istakao je da je dr Ćirić dala nemerljiv doprinos u promociji i popularizaciji srpskog istorijskog nasleđa, a posebno na probleme koji postoje u Severnoj Makedoniji i na Kosovu.

U sklopu ove svečanosti, nagrađena istoričarka je održala predavanje sa temom “Srpsko srednjovekovno kulturno nasleđe u opasnosti: Nasleđe celog čovečanstva”, u kome se posebno osvrnula na katastrofalnu situaciju kada je reč o srpskim svetinjama, crkvama i manastirima iz perioda vladavine Nemanjića, kako u Severnoj Makedoniji tako i pokušajima prisvajanja srpskih svetinja na prostoru Kosmeta.

Nataša Jovanović, narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije i član Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, istakla je da će Narodna Skupština, ali i Srbija učiniti sve kako bi zaštitila kulturno-istorijsko blago Srbije.