M. Filipović
Izostao pripremani spektakl: Svečanost u hramu Svetog Arhangela Mihaila

Učenici koji su u školskoj 2019/20 i 2020/21 godini završili osmi razred Dopunske škole na srpskom jeziku “Jovan Jovanović Zmaj” u Hamburgu dobili su uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu na skupu koji je organizovan u hramu Svetog Arhangela Mihaila.

Svečanost dodele uverenja je organizovana u manjem obimu u skladu sa epidemiološkim merama, ali svaka diploma je posebna počast jer je još jedna generacija najmlađih u dijaspori napravila veliki korak u očuvanju našeg jezika i kulture. Pošto epidemiološka situacija nije dozvolila da svečana dodela uverenja bude propraćena tradicionalnom priredbom, četiri učenika 8. razreda su pročitala svoje literarne radove koje su poslali na konkurs Dani ćirilice i konkurs koji je raspisala Ambasada Srbije u Berlinu. Miloš Slović i Boris Dragojević su čitali radove na temu Sloboda, a Danilo Stojanović i Aleksandar Anđelković na temu Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik.

Čestitale đacima: Biljana Bukinac i Tatjana Filipović

Učiteljica Tatjana Filipović je poželela osmacima mnogo sreće, da nastave dobrim putem kojim su krenuli i nižu samo uspehe.

– Okupili smo se da zahvalimo našim osmacima i ispratimo ih iz naše škole uz veliko hvala za divne stvari koje su radili. Mnogo nam je žao što nismo u prilici da pokažemo nešto spektakularno što smo planirali, ali situacija je takva – navela je učiteljica Tatjana.

Osmaci dobili knjige i prigodne poklone

Ona je zahvalila sveštenicima, posebno ocu Siniši, na svemu što čine za dopunsku školu.

– Želim da zahvalim i konzulatu i našoj Lidiji koja će nam silno nedostajati naredne godine na svoj podršci koju nam pruža. Posebnu zahvalnost Savetu roditelja i roditeljima koji čak nisu u savetu, ali su uvek radi da pomognu i urade sve ono što je potrebno da bi naša škola funkcionisala. Imam zadovoljstvo da vam predstavim Biljanu Bukinac, koordinatorku za rad u inostranstvu. Hvala joj što je u ovakvoj situaciji uspela da dođe da nas poseti – rekla je Filipovićeva.

Biljana Bukinac je decu i roditelje pozdravila u svoje ime i prenela pozdrave Ministarstva prosvete koje organizuje nastavu u inostranstvu, kao i lične pozdrave Milana Pašića, pomoćnika ministra za osnovno obrazovanje.

Uverenja delila učiteljica Tatjana

– Meni je veliko zadovoljstvo da danas sa vama delim ovaj svečani trenutak kad naši učenici osmog razreda dobijaju priznanja da su završili osnovno obrazovanje. Čestitam svima i želim da vam zahvalim što ste bili spremni da posećujete našu školu, učestvujete u nastavi. Sigurna sam da ste vredno učili i savladali gradivo. Vama poštovani roditelji dugujem zahvalnost, jer ste svesni značaja učenja maternjeg jezika, jer ste motivisali vašu decu da dolaze na nastavu – istakla je Biljana Bukinac.

Ona je zamolila decu da nastave da neguju srpski jezik i budu njegovi čuvari.

Osmacima sledi novo poglavlje u životu

Učenici koji su završili poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu su: Zlatanović Anastasija, Stojanović Danilo, Ivanović Luka, Rikanović Luka, Kusmuk Lana, Pešić Milica, Hubert Milan, Čolić Miloš, Vujasinović Tijana, Đokić Jana, Kos Sergej, Stojić Strahinja, Čabrić Anja, Jović Mila, Miletić Mateja, Anđelković Aleksandra, Nikolić Ema, Slović Miloš, Dragojević Boris, Gorović Radoš i Vignjević Ognjen.

Osmacima sledi novo poglavlje u životu

Ponosno ističite poreklo

Lidija Ivanović, konzul Srbije poželela je sreću i uspeh učenicima, da nastave istim putem i čuvaju kulturu, jezik i tradiciju svoje domovine.

– Draga deco, završili ste jedno poglavlje u svom životu, sledi još mnogo sličnih i drugačijih. Želim da nastavite vredno da učite, negujete svoj jezik. Nastavite uvek sa ponosom da ističete svoje poreklo i odakle ste, ne zaboravite srpski, jer dokle vas ima i nas će biti. Želim vam svu sreću u životu – kazala je Ivanovićeva.

Da se viđamo i ubuduće

U ime Školskog odbora Milorad Pajović, predsednik Saveta roditelja poželeo je sreću osmacima i čestitao im na uspehu.

– Draga deco, zahvaljujem vam i čestitam na prethodnih osam godina koje smo proveli zajedno. Takođe zahvaljujem roditeljima koji su učinili da deca budu deo ove škole. Mnogo mi je drago da imam tu čast da se obratim i poželim vam sve najbolje. Nadam se da ovo nije neki oproštaj već samo jedna stanica, da ćemo viđati ubuduće i da se na ovome ne završava naše druženje – kazao je Pajović.