Lična arhiva
Rodoljublje na delu: Olga Ravasi

Srpsko-američka glasačka alijansa (SAVA) je prva organizacija srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, registrovana u formi komiteta političke akcije (PAK), a osnovana je s ciljem da zagovara i lobira za srpske interese u američkom Kongresu i političkom životu, objašnjava za “Vesti” osnivač i predsednica te organizacije Olga Ravasi.

Znanje i kontakti

Kako se rodila ideja da osnujete ovu organizaciju?

– SAVA je projekat paralelno razvijen sa osnivanjem pokreta Srbi za Trampa 2020. Pored velike potrebe za kvalitetnim predstavljanjem srpsko-američke zajednice u Vašingtonu, znala sam da moram naći način da angažujem srpsko rasejanje da se registruje i glasa, i da nam treba jak glasački blok od uticaja tamo gde je naša dijaspora najbrojnija. PAK je za tu vrstu političke aktivnosti najidealnije rešenje, pravno regulisano i registrovano kroz Državnu izbornu komisiju i IRS. Ovo je prva organizacija te vrste u našem rasejanju, kao što je pokret Srbi za Trampa bio prvo zvanično predstavljanje srpske dijaspore u vidu organizovanog glasačkog tela u istoriji američkih izbora. Za svega tri meseca kampanje smo pokazali da osmišljena strategija, znanje i pravi kontakti mogu napraviti prostor za našu zajednicu da se pojavi kao organizovan i uticajan birački entitet koji će razviti dobre odnose sa kandidatima i njihovom izbornim štabovima na svim nivoima.

Na koji način ćete ubuduće nastupati?

– Nakon uspešne kampanje Srbi za Trampa, na koju smo ponosni, važno je nastaviti istim, čak i jačim tempom da se momentum iskoristi. Veliki je vakuum u rasejanju, i postojeće organizacije nemaju pravne preduslove da se bave konkretnim političkim angažmanom. Kao zajednica egzistiramo u svojevrsnom tunelu i eho komori, i nema konkretne strateške inicijative, ni definisane poruke širem političkom diskursu van sopstvene zajednice. To mora da se menja, a zahteva konkretne korake da bi se osetio efekat na elementarne stvari u zajednicama u kojima živimo, plaćamo poreze, školujemo i gajimo decu.

Borba za bolji status srpsko-američke zajednice

Vizija i misija

Šta će biti osnovna misija organizacije?

– SAVA je transparentni, nestranački komitet političke akcije koji će podržati pojedine kandidate na izborima na svim nivoima, graditi sa njima strateški odnos, i raditi na zagovaranju zakonodavnih aktivnosti od interesa za srpsko-američku zajednicu. U borbi za ostvarivanje nacionalnih interesa naši neistomišljenici, već godinama unazad, dobro su organizovani, finansirani i agresivno nastupaju u promociji sopstvene misije na Kapitol hilu, a na našu štetu. Srpsko-američka zajednica u ovome zaostaje decenijama jer nema organizovane strategije, i poslednjih 30 godina imamo problem sa plasiranjem i pozicioniranjem jedinstvene poruke i interesa u javnom diskursu. SAVA PAK počinje da popunjava tu prazninu, kroz aktivnosti promocije društvene dobrobiti i boljitka srpsko-američke zajednice, direktnim pristupom i angažovanjem u političkom procesu SAD. Naš savetnički odbor sastavljen od eminentnih eksperata, u saradnji sa našim operativnim timom i volonterima na terenu u državama gde je naše rasejanje najbrojnije, donosiće odluke o kandidatima koje ćemo podržavati i aktivnostima vezanim za pozicioniranje u javnoj politici.

Hoćete li sarađivati i sa demokratama i sa republikancima?

– Naravno. SAVA je nestranački politički komitet i ako nam se vizija, misija i interesi podudaraju, saradnja i podrška svim kandidatima se podrazumeva bez obzira na stranačku pripadnost.

Da li ste srpskim zvaničnicima ponudili program saradnje sa dijasporom?

– Ima mnogo načina za saradnju, a moje opservacije se zasnivaju na političkoj i bezbednosnoj saradnji, jer mi je to ekspertska sfera. U tom kontekstu davala sam predloge, poslala opširniju studiju kako druge zemlje sarađuju sa rasejanjem, ali ništa konkretno nije proizašlo. U Srbiju sam dovodila moj ekspertski tim, koji nam je saveznički i razume našu političku problematiku. Razgovarali smo o saradnji, uključujući i značaj zvaničnog lobističkog prisustva u Vašingtonu koji decenijama nedostaje. Nažalost, još zaostajemo na tom terenu, a i oni koje je Srbija pokušala da ima kao predstavnike ili lobiste, zastupali su i naše protivnike. To je paradoks, jer nama su se bavili oni koji teško da Srbiju mogu naći na mapi, ili njihovi niži činovnici. Nikada do kraja nismo razumeli Vašington, odnosno kako funkcioniše na dnevnom nivou, dok je balkanski komšiluk prihvatio igru uz svesrdnu podršku svojih mentora, i koristi je kroz svoje rasejanje. Prostor za saradnju uvek postoji, ali je rasejanje mnogo više prepušteno sebi, crkvi, i nekim organizacijama koje nemaju političku težinu niti im je to u opisu posla. Država nema kohezivan pristup, ni definisan odnos za zajednički i efektivan nastup.

U kampanji Srbi za Trampa

I Tesla i Đoković

Ko može da bude deo SAVA PAK organizacije?

– Isključivo američki državljani. To je nešto u čemu Srbija ne sme i ne može da učestvuje, jer je to mešanje u unutrašnje stvari SAD, pa je saradnja nemoguća. Ovo je projekat rasejanja, ali nas kao Amerikanaca i američkih glasača i oni u javni diskurs mogu plasirati spoljnopolitičke interese koji na Srbiju imaju direktan uticaj.

Šta podrazumeva vaš rad na boljem pozicioniranju Srbije u svetu?

– Kao politički operativac u sferi bezbednosti nastojala sam da se Srbija pokaže u najboljem svetlu kroz platforme i organizacije u kojima sam na nekoj poziciji. Crime Stoppers Global Solutions
je organizacija koju sam dovela u Srbiju i tu saradnju ćemo nastaviti. InterPort Policija je Srbiji dodelila nagradu u bezbednosnom i antiterorističkom sektoru i učestvovala je na našoj bezbednosnoj konferenciji u Londonu. Često govorim da smo mi svi neka vrsta nezvaničnog diplomatskog kora, a kao pojedinci možemo promovisati pozitivne aspekte našeg nacionalnog bića. Ali, individualna promocija je jedno, a ona definisana i organizaciona, sasvim drugo. Obe su potrebne. Do sada smo mnogo uspešniji na individualnom planu, ali nedostaje kolektivno pozicioniranje.

Da li ste kao profesor govorili studentima o Srbiji?

– Dok sam 25 godina živela u Čikagu i predavala na fakultetu, često sam pričala studentima o Srbiji, o spoljnopolitičkim pitanjima kroz gradivo. Na Floridi živim dve godine i više pažnje sam posvetila srednjoškolskom i osnovnom obrazovanju, jer je u tom periodu oblikovanje svesti i edukovanja dece mnogo svrsishodnije za budućnost. Srbija nam je, naravno, tema, Tesla, Pupin, Đoković, srpska zastava na Beloj kući. Sve ono što bi im približilo svet i pojmove izvan njihovih lokalnih zajednica.

Sa porodicom u šetnji

Od balerine do profesorke

– Sa šest godina sam snimila igrani film i učestvovala u mnogo dečijih emisija, što me je odvelo u svet klasičnog baleta, čime sam se bavila do svojih tridesetih godina. Iz umetničke sam porodice i bio je to prirodan put, ali nas je i rat 90-tih prekinuo, i odveo porodično u SAD. Razaranje Jugoslavije, bombardovanje Srbije, i pakao u doba dok sam bila srednjoškolka i student, doprineo je mom paralelnom političko-umetničkom životu, i prepliće se i danas. Iako na prvi pogled različite oblasti, umetnost i politika informišu jedna drugu, a u meni su se simbiotično otelotvorile kao komplementarne.

Spoj duha, mistike i istorije

– Često sam u Beogradu i prirodno da je to moj grad, ali uvek svoj, pun umetnosti, duha, mistike, istorije koji te obgrli svaki put kada te vidi. Odrastala sam u Narodnom pozoristu i kultnom klubu Akademija kojeg nažalost više nema, pa mi je to pozorište gde su ukorenjeni meni dragi ljudi i dalje poslednja oaza. Zbog posla sam tri, četiri puta godišnje bila u Srbiji, ali je koronoidna 2020. sve poremetila. Deca, koja su rođena u Americi, i suprug, takođe su jako vezani za Beograd. Nekoliko puta smo putovali kroz našu lepu Srbiju i deca su oduševljena. Počinju da agituju da se vratimo za stalno. Ko zna, možda će to biti krunisanje te čuvene saradnje matice i dijaspore… Povratak…

Dar za umetnost

Specijalna savetnica

Olga Ravasi, kao izaslanik i specijalni savetnik za Balkan i međunarodne odnose i bezbednost generalnog sekretara Interpolisa, objašnjava o kakvoj je organizaciji reč.

– InterPort Policija je međunarodna čarter policijska organizacija, formirana 1969. i ima status posmatrača u UN. Od napada na Kule bliznakinje 2001. bavi se sključivo pitanjima terorizma i transnacionalnog kriminala, i njen fokus je na međunarodnim aerdoromima, lukama i graničnim prelazima.

General Flin govornik

Olga Ravasi je najavila veliki skup SAVA PAK 10. marta na Floridi.

– Tokom kampanje Srbi za Trampa napravili smo veliki pomak za našu zajednicu, dobili podršku tadašnjih prominentnih ličnosti bliskih administraciji i razvili strateške odnose sa aktivistima i njihovim organizacijama. Skup je nastavak tih aktivnosti, i premijerno predstavljanje SAVA PAK, kao sponzora i partnera na političkoj sceni. Sa generalom Majklom Flinom koji će govoriti na skupu, u kontaktu sam od 2015, a bio je prva žrtva “lova na veštice” uperenog protiv članova prošle predsedničke administracije i predsednika. Biće i Kimberli Klacik koja je bila je kandidat za kongres iz Baltimora i još značajnih gostiju.