Vesti
Krevet joj jedina imovina: Baka Olga

U pravo vreme, kad im ponestaje namirnica, lekova i ogreva, vredna pomoć iz daleke Australije ponovo je ovih dana obradovala petoro starih i nemoćnih u zabitim selima na Rogozni i Pešteru.

Da se raduju bolesne i usamljene bake Stana Minić, Olga Mihajlović i Ratka Đorđević sa Rogozne i siromašni otac i sin Vukola i Vučeta Bradić sa Peštera pobrinuli su se naši čitaoci i dobrotvori Ljiljana Mihajlović iz Sidneja i Nada i Momčilo Tešić iz Melburna. Od humane Ljiljane, kojoj nije prvi put da šalje vrednu pomoć u ovaj siromašni deo Srbije, stiglo je 900 dolara, a od Nade i Momčila 100 dolara.

Nepristupačna sela

Usamljene, bolesne i siromašne bake Stana Minić i Olga Mihajlović žive u zabitom Dragočevu, do koga je ovih dana skoro nemoguće doći, još dalje, na drugoj strani planine, u takođe zabitom i teško pristupačnom selu Cvrnje, živi i jedva opstaje usamljena i bolesna baka Ratka Đorđević. Sve tri dobile su od Ljiljane Mihajlović vredne donacije od po 200 australijskih dolara. Baki Stani uručena je i donacija Nade i Momčila Tešića od 100 dolara.

Starica Stana Minić je nepokretna, nema nikog svog i potpuno je nemoćna, odavno nije sposobna šporet da naloži i nahrani dve kokoške koje ima, naši čitaoci pomažu joj duže od decenije, velika pomoć i podrška su joj i malobrojne komšije i rođaci iz susednih planinskih sela, Olga Mihajlović je štićenik našeg Humanitarnog mosta šest, a Ratka Đorđević četiri godine. I one ne bi mogle da prežive da nije pomoći dobrih ljudi.

Stana Minić sa donacijama

– Odavno bih bila negde “gore” da nije dobrih duša sa raznih strana sveta, krevet na kome spavam, televizor koji mi je jedina veza sa svetom, frižider, šporet i invalidska kolica kupili su mi dobrotvori iz Australije, mnogo pomoći mi je stizalo svih ovih godina, evo, i dalje me dobrotvori drže u životu – kaže Stana.

Ona objašnjava šta će sve kupiti od vredne donacije.

– Kupiću još namirnica, lekova i ogreva, izmiriću i dug za struju, hvala dobroj Ljiljani, Nadi i Momčilu što, iako me lično ne poznaju, brinu o meni, mnogo mi znači njihova pomoć, nadam se da ću dočekati još jedno proleće, bog neka ih čuva, zdravlje služi i sreća prati – poručuje ova zahvalna Stana sa Rogozne.

Bez primanja

Veliku zahvalnost dobrotvorki Ljiljani iz Sidneja šalju i bake Olga Mihajlović i Ratka Đorđević koje, osim samoće i nemaštine, godinama muče i razne bolesti. Obe godinama nisu silazile u grad, žive u trošnim kućercima koje je teško zagrejati, samo zahvaljujući pomoći naših čitalaca, ove zime se neće smrzavati.

– Nikakva primanja nemam, ni penziju, ni socijalnu pomoć, bilo je dana kada sam gladovala i proklinjala sebe što ranije, dok sam bila mlađa i zdravija, nisam otišla iz ovog bespuća, tek kada su se “Vesti” zainteresovale za moju muku, počela je da mi pristiže povremena pomoć, i dalje živim teško, plafon samo što mi se nije srušio na glavu, ali bar nisam gladna, a bude i za lekove – priča baka Olga Mihajlović. Ona nas moli da dobrotvorki Ljiljani prenesemo pozdrave i zahvalnost do neba.

Velike pozdrave i zahvalnost dobrotvorki iz Australije šalje i Ratka Đorđević, još jedna od velikog broja nemoćnih i usamljenih starica kojima nema ko ni čašu vode da pruži.

– Bar sam na nogama, pa mi je lakše nego Stani, koja je nepokretna, i Olgi koja je teško bolesna, donaciju ću potrošiti za brašno, zejtin i kafu, a zamoliću i poštara Rada, jednog od retkih namernika koji zalaze u naš kraj, da mi iz Novog Pazara donese lekove, bogu ću se moliti za Ljiljanu i sve dobre ljude koji su pi poslednjih godina slali dragocenu pomoć – ističe baka Ratka Đorđević.

Nemoćna: Ratka Đorđević

Trista dolara za Bradiće

Do pre tri meseca starina Vukola Bradić i njegov sin Vučeta, stanovnici zabitog sela Blato na Pešteru, živeli su u totalnoj bedi, bez ikakve nade da će im biti bolje. Spasli su ih ‘Vesti” i dobri ljudi iz Sjenice i Australije, za manje od mesec dana dobili su mnogo namirnica, odeće, obuće i lekova, potom i novi šporet, televizor, frižider sa zamrzivačem, dva kauča, tepih.

Život nam se promenio: Vukola Bradić

Ogrev je najvažniji

Spremili su i ogrev za zimu. Vrednu donaciju koju im je poslala Ljiljana Mihajlović potrošiće da se dodatno obezbede namirnicama i lekovima, da utople kuću i plate struju.

– Naš život se menja nabolje, do proleća smo zbrinuti, hvala Ljiljani i svim drugim dobrotvorima – poručuje Vukola Bradić.