Lična arhiva
Gimnazija Priština: Marljivi đaci

Često se kaže da su deca budućnost svake zemlje i da je ulaganje u njihovo znanje, ali i širenje novih vidika obaveza svakog društva. Ovih dana našoj redakciji javila se profesorka Ana Kostić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Lapljeg Sela nadomak Prištine.

Ona predaje učenicima u Gimnaziji Priština u tom selu. Od Gračanice je škola udaljena oko četiri kilometra.

Razlog njenog pisma je ogromna molba humanim čitaocima da pomognu učenicima slabijeg imovnog stanja da zajedno sa drugovima odu na matursku ekskurziju 27. aprila ove godine.

– U dva odeljenja završnog razreda ima dece koja su usled poznatih dešavanja na ovim prostorima, ostala bez jednog roditelja. Zatim, mnogi naši učenici su iz porodica koje žive od socijalne pomoći, jer za njihove roditelje nema posla u našoj enklavi. Nekima od njih radi samo jedan roditelj. Poražavajuće je to što neka od te dece nikad nisu izašla iz enklave, a nijedno od njih 37 nikada nije bilo van granica Srbije.

Ove godine oni su maturanti koji imaju priliku da kroz matursku ekskurziju posete četiri evropske zemlje, i to Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju – piše u svom pismu profesorka Kostić.

Zgrada škole

Na žalost mukama dece sa Kosova nikad kraja.

Međutim, jedan broj dece nije u mogućnosti da šestodnevnu ekskurziju plati. Tako se prilika pretvorila u nepriliku. Prvi veliki izazov bio je obezbeđivanje pasoša za učenike, jer 25 učenika nikad nije imao putnu ispravu. Doći do pasoša na Kosovu ravno je nemogućoj misiji! Ipak, uz pomoć dobrih ljudi deca su dobila pasoše – navodi profesorka i dodaje:

– Ali, nevoljama naših učenika tu nije kraj. Kako platiti ekskurziju ako deca žive samo sa majkama čiji su prihodi minimalni (a neke od njih i ne rade)? Kako platiti ekskurziju ako roditelji neke dece uopšte ne rade? Neki od roditelja su invalidi i ograničenih radnih sposobnosti. I na kraju, kako ne pokušati, kako ne potražiti neke dobre ljude koji bi mogli, ali i hteli da im pomognu? Obraćali smo se na više adresa u Srbiji, nažalost, ni od koga nismo dobili čak ni odgovor. S toga smo odlučili da zakucamao na vaša vrata. Jer verujemo da ćete vi imati razumevanja za našu decu. Potrebna nam je pomoć za 12 najugroženijih učenika… Zauzvrat, naša deca i mi ćemo vam biti zahvalni – zaključuje profesorka.

Pomozimo odličnim učenicima

Pamtićemo da ste nekoj zaboravljenoj deci omogućili da vide neki drugačiji, lepši i mirniji svet. Šest dana u drugačijem okruženju značilo bi im mnogo. Želimo da znate da je pomoć koju tražimo namenjena odličnim učenicima, i verujemo, budućim dobrim ljudima, jer smo ih tome učili sve ove godine. Žiro račun škole je : 840-1935660-53. Kao i uvek “Vesti” su na usluzi.