Lična arhiva
Prošlogodišnja podela paketića u Grabovnici zahvaljujući dobrim ljudima

Nova godina i božićni praznici, pred našim su vratima, ipak, istini za volju, mnogi naši sugrađani neće moći da ih obeleže kako dolikuje, uz punu trpezu i osmeh na licu.

Među njima i mnoga dečica koja će ostati možda uskraćena i za paketić kome se toliko raduju. Da je zaista tako, podsetilo nas je i jedno pismo devetogodišnje devojčice Teodore, pristiglo u naše beogradsko Dopisništvo, u kome između ostalog piše:

“Dragi moj Deda Mraze, pišem vam ovo pismo, jer želim da vam se zahvalim što ste sve ove godine mislili na nas i slali nam divne paketiće pune slatkiša i igračaka. Ovo pismo vam pišem ja i moji drugari koji živimo blizu administrativne linije sa Kosovom, gde nam je uskraćeno da se sami šetamo i igramo. Radujemo se svakom vašem poklonu, željno čekamo i ovu Novu godinu, kao i Božić. Hvala vam, mnogo vas volimo.”

Ovo pismo ujedno je upućeno i svim našim čitaocima (njihovim Deda Mrazovima), koji mogu i žele da pomognu da paketićem usreće mališane koji žive u seoskim područjima opštine Kuršumlija, budući da je to opština koja spada u grupu najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Ovde je ekonomska situacija posebno loša, sa sve većim brojem nezaposlenih i siromašnih, jer je kao posledica višegodišnje krize i izolacije države, razvoj opštine gotovo zaustavljen, a većina firmi i preduzeća propalo.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da u Kuršumliji ima 487 dece koji su korisnici socijalne pomoći. Ova deca žive i školuju se u izuzetno teškim uslovima, Violeta Jakovljević, jedna od zaposlenih u opštini, obratila se za pomoć i čitaocima “Vesti” i ove godine, kako bi tu decu usrećili za ovaj veliki praznik, jer često budu izostavljena i zaboravljena kada je darivanje u pitanju.

– U ime mališana jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji – Kuršumlija, obraćam vam se molbom i nadom da ćete im svojim skromnim, ali od srca toplim poklonima ulepšati predstojeće novogodišnje i božićne praznike. U selima koja se nalaze uz samu administrativnu liniju sa KiM živi 165 mališana uzrasta do 10 godina. Kuršumlijska sela Grabovnica, Rača, Rudare, Degrmen, Dobri Do, Ivan kula, Merdare, Kuršumlijska Banja, Prolom sa zaseocima, osim svoje prirodne lepote, najvrednije što u njima još živi su ova dečica, koja zaslužuju svu pažnju dobrih i humanih ljudi s obzirom na uslove u kojima odrastaju – reči su Violete Jakovljević iz službe dečje zaštite Opštine Kuršumlija.

Kontakt za pomoć

Humani zemljaci koji žele da pomognu da ugrožena deca u Kuršumliji budu obradovana za novogodišnje i božićne praznike, mogu stupiti u kontakt sa Violetom Jakovljević putem broja telefona: +381 63 108 62 41 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

– Svaka nam je pomoć i više nego dobrodošla kako bismo oformili paketiće. Svako može da mi se obrati, o svemu ću ga detaljno izvestiti, jer nam je stalo do te dece. Niko ne sme biti zaboravljen – kazala je Violeta Jakovljević za “Vesti”.