Privatna arhiva
Oprobao se i kao profesor: Darko Bajić

Po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu pala je prva klapa filma “Svetozar Miletić”. Ova istorijska saga prati život i rad uglednog advokata, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-ugarskoj druge polovine 19. veka, kao i borbu njega i njegovih naslednika, Milice Miletić i Jaše Tomića za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ekipu smo zatekli u prostoru u kojem je izložena stara štamparija, jer je Miletić ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina “Zastave”, koje je pokrenuo 1866. godine. Reditelj Darko Bajić rekao je za “Vesti” da je do sada pravio filmove o današnjici i budućnosti i da je ovo inspirativna tema i priča koja podseća na savremenu istoriju i sve što nam se danas dešava.

– Balkan stoji tamo gde stoje i velike sile i njihovi interesi su isti kao što su i bili, a bilo kakvo rešenje za Balkan i

dan-danas nije učinjeno, tako da je ovo u stvari savremeni film. S druge strane, mislim da sam dobio šansu da zaista napravim film o kakvom sam maštao. Tema o Svetozaru Miletiću, kojeg tumači Ljuba Bandović, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo što je inspirativna, nego je i potpuno aktuelna. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svog oca već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Ona se svojom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda. Voleo bih da ovu istorijsku temu ponudimo i gledaocima u Evropi, jer i oni moraju saznati deo istorije Srbije, i to je ono što je veliki motiv ne samo meni, nego i celoj ekipi ovog filma – kaže Bajić.

Milicu Miletić u poznijim godinama dočaraće Katarina Žutić.

– Ova uloga je za mene veliki izazov i veoma sam ponosna na nju. Film i scenario mi se veoma dopadaju, jer se bave temama koje su po mom mišljenju i danas aktuelne. Milica je jedna snažna žena koja se borila za ravnopravnije društvo koje nikad ne može biti pravedno, a opet ne možemo nikad izostaviti težnju ka tome – rekla nam je Katarina.

Prva uloga

U ulozi mlade Milice debituje glumica, još na studijama, Anja Pavićević.

– Meni je kod Milice najzanimljiviji odnos sa ocem, odmalena, kakav su imali i u šta je on kasnije prerastao. Kako je Milica nastavila da se bori, da nastavi ono što je njen otac započeo. A druga stvar je njena borba za ženska prava – rekla je Anja, koja ne krije uzbuđenje povodom ovog projekta.

Lik Jovana Jovanovića Zmaja tumačiće Žarko Laušević, Jašu Tomića mlađeg Andrija Kuzmanović, dok će starijeg igrati Nikola Ristanovski.

Premijera sledeće godine

Izvršni producent filma Zoran Janković (Košutnjak film), istakao je da se “Svetozar Miletić” snima u produkciji Zilion filma, uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i više od 30 lokalnih samouprava iz Vojvodine. Jedan veliki deo biće sniman u Subotici, Somboru, Sremskim Karlovcima, Vršcu i jedan deo u Beogradu. Planirano je da snimanje traje sedam nedelja, uz budžet od 1,2 miliona evra, a premijera se očekuje u Novom Sadu u maju 2020. godine.

Inicijator za snimanje ovog filma bio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se konačno realizuje jedan film o staroj Vojvodini.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da su Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine 20. veka.