Hadži Marko Vujičić
Patrijarh srpski Porfirije

Građani Srbije pravoslavne veroispovesti, masovno su dočekali najradosniji hrišćanski praznik Božić u većim crkvama širom zemlje, a patrijarh Porfirije je praznik proveo sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiju i u Pećkoj patrijaršiji je služio božićnu Svetu arhijerejsku liturgiju. Širom zemlje, proslava rođenja Isusa Hrista počela je ponoćnim božićnim liturgijama, a potom se ogroman broj vernika okupio na jutarnjim bogosluženjima. U gradovima i mestima, mladi, roditelji sa decom, stari sa unucima došli su ispred crkava da proslave praznik i ispoštuju običaje i vekovima staru tradiciju.

Svetinja rađanja

U Beogradu se ogroman broj vernika okupio po toplom vremenu i ispred Hrama Svetog Save, gde je održana ponoćna božićna arhijerejska liturgija. Veliki broj vernika je uživao u vatrometu, a potom je u ovom Hramu na Vračaru vikarni episkop remezijanski Stefan služio arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva beogradskih hramova.

– Prenosim blagoslove patrijarha koji je na KiM, tamo gde je najveća svetinja, svetinja rađanja. Neka se KiM rodi i neka i vaskrsne. Gospode pomozi našem neverju da budemo veći vernici i da više verujemo u to što je Bog za nas učinio i onda nikakve muke neće biti među nama. Neka ste blagosloveni i Hristos se rodi. Neka da Bog da vidimo ono što je loše u nama, a ono što je dobro u nama da vaskrsava na današnji sveti i čisti dan kada je Hristos rođen – rekao je episkop kome je sasluživalo sveštenstvo i đakonstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, u molitvenom prisustvu mnogobrojnog vernog naroda.

Bdenja i koncerti

Služene su liturgije u Novom Sadu, a Svetoarhangelskom manastiru u Kovilju, liturgiju služio iguman koviljski visokoprepodobni protosinđel Hariton, uz sasluženje bratstva Svetoarhangelskog manastira. U Novom Sadu su povodom Božića kamiondžije organizovale vožnju gradom u vozilima okićenim zastavama. U Kragujevcu je posle liturgije lomljena česnica, zlatnik je pronašla petogodišnja devojčica, a srebrnjak dečak od deset godina. Niška Saborna crkva je osim božićne pripremila liturgije od 6. do 12. januara, a uz bdenje do praznika, pravoslavci su obradovani Božićnim koncertom.

U besedi vernicima sa čitavog KiM, patrijarh srpski Porfirije je poručio da Hristos koji se u pećini rodio, pretvori srca svih nas u svoju pećinu.

– Da se useli u naša srca i naše duše, najpre ovde u ovu svetu obitelj, a onda i u sve nas sabrane ovde, a onda i u svu našu braću i sestre koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i da srca svih ljudi sveta postanu pećina Hristova, da ljubav njegova, grejući srca svih nas, čitavog sveta, postanu osnov carstva nebeskog – rekao je Porfirije.

Božić je sa Vaskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a u Srbiji je Božić od jula 2001. i državni praznik.

Narod utemeljen na veri

U Republici Srpskoj hramovi su na Božić bili prepuni. Episkop banjalučki Jefrem je u ponoć na liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci poručio da se treba moliti da tamo gde se vode ratovi što pre zavlada mir, jer je to pretpostavka za svaki ljudski život. Na području Zvornika u prepunim crkvama su služene jutarnje liturgije, u Šamcu su bile ispunjene i porte crkvi. U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varoši je služena liturgija i pročitana Poslanica patrijarha.

Mnogobrojni vernici u Hercegovini prisustvovali su božićnim liturgijama u ponoć ili u ranim jutarnjim satima. U Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju ponoćnu liturgiju služilo je sveštenstvo hrama koji su pristupili svetom pričešću nakon višesedmičnog Božićnog posta. Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je jutrenje i liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru, nakon čega je tradicionalno sa vernicima prelomio česnicu.Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Sabornoj crkvi u Bijeljini, poručivši da je narod utemeljen na veri i treba da bude ponosan na tradiciju i običaje. Božićne liturgije su služene u punim crkvama na području Srebrenice i Bratunca.

Da se zavađeni izmire

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je Božićnu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

– Neka vam rođenje Hristovo i bogomladenac Hristos donese svoj mir sa neba. Da se zavađeni izmire, da se rastavljeni sastave, da procveta mir dobrota i ljubav u našim srcima, dušama i domovima i u celoj našoj voljenoj otadžbini – rekao je mitropolit u besedi.

U česnici 33 dukata

Ispred Hrama Svetog Save je tradicionalno lomljena česnica od 200 kilograma, iz 7.000 delova, u kojima je bilo 33 zlatnika. Najviše sreće su imali najmlađi. Podeljeno je i 4.000 krstića, kao i 2.000 paketića za decu. Organizatori ovog događaja su Unija pekara Srbije, AS “Braća Stanković” i pekarski esnaf.