Vesti
Uz šporet i televizor: Stana Minić

Sa zapadne obale Amerike, iz jednog gradića u Kaliforniji, donaciju od 200 dolara našem saradniku i poznatom humanitarcu Hidu Muratoviću poslala je porodica Damjanac, poreklom iz Republike Srpske, s molbom da sa po 50 dolara obraduje usamljene i bolesne bake Stanu Minić i Miljojku Aksentijević s Rogozne i Hamidu Bihorac i Eminu Amčović s Peštera.

U kratkoj propratnoj poruci ova humana porodica ističe da godinama pomaže rođacima i sirotinji u rodnoj Bosni. Iz “Vesti” (portala) su saznali s kakvim se sve mukama suočavaju stari, siromašni i bolesni u Raškoj oblasti , pa su odlučili da, kako pišu, skromnu pomoć pošalju i u ovaj deo Srbije. Posebno ih je ganula sudbina nepokretne bake Stane Minić iz Dragočeva na Rogozni koja ni šporet ne može da naloži i jedva preživljava uz pomoć komšija iz susednih sela. Baka Stana dugo nije dobijala nikakvu pomoć, tek nedavno, nakon našeg apela, stigla joj je pomoć iz Nemačke i Austrije.

– Sama sam i nemoćna, da nije rođaka i komšija koji me povremeno posećuju i donesu mi hleba i mleka i dobrih ljudi iz sveta koji mi pošalju pomoć, meni zlata vrednu, umrla bih od hladnoće i gladi – priča starica i podseća da su joj naši čitaoci iz Australije kupili krevet, dušek, šporet i televizor.

To je spas za ovu namučenu baku.

– Da mi nije ovog televizora, umrla bih od samoće, nekad i po nedelju dana ne sretnem čoveka, a vukovi urlaju oko kuće, nadam se da će mi ova donacija pomoći da dočekam proleće, a za kasnije, kako bog kaže – ističe starica i porodici Damjanac šalje veliku zahvalnost, najlepše želje i pozdrave.

Donacija će mnogo značiti i Miljojki Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni, takođe usamljenoj, siromašnoj i bolesnoj starici koja preživljava uz pomoć rodbine, dobrih komšija i retkih donacija naših čitalaca. Pomoć iz Amerike dobro će joj doći da obnovi svoje male zalihe brašna i lekova, nada se da će joj ostati i za “šećer i kafu”. Na sličan način svoje donacije potrošiće i bake Hamida Bihorac i Emina Amčović, koje su poslednjih godina imale nešto više sreće jer su im naši čitaoci adaptirali, utoplili i opremili kuće.

Pomoć zlata vredna: Miljojka Aksentijević

Tužna je i teška sudbina i porodice Baždar iz Sjenice, glava porodice Raho je dugo na postelji i nepokretan, a njegovi naslednici Elko, Ela, Safija i Sabaheta imaju smetnje u razvoju i druge zdravstvene probleme, hrane se u narodnoj kuhinji, kubure s lekovima i ogrevom i jedva preživljavaju. Donacija od 100 franaka koju im je iz Berna poslao Hamid Kuratnović, naš čitalac poreklom s Peštera, puno će im značiti u borbi sa surovom pešterskom zimom.

Ispred renovirane kuće: Hamida Bihorac

Razlog za radovanje imala je ovih dana i šlogirana baka Slobodanka Milošević, štićenica našeg Humanitarnog mosta iz sela Cvrnje na Rogozni, koja je početkom meseca iz Švajcarske dobila 200 franaka, a odmah potom, u jednom danu, još tri donacije: od Sefata Bronja iz Nemačke 100 evra, od Anđelke iz Australije 50 dolara i od porodice Martinović iz Holandije još 50 evra. Iako teško hoda, jer joj je oduzeta leva strana, baka Slobodanka je pešice sišla do Novog Pazara gde je, nakon što je preuzela donacije, kupila najneophodnije namirnice, sredstva za higijenu i lekove.

Paralizovana ruka: Slobodanka Milošević

Sad mirnije spavam i manje se bojim zime jer sam se zahvaljujući “Vestima”, humanitarcu Hidu Muratoviću i dobrotvorima iz Švajcarske, Australije, Nemačke i Holandije prilično obezbedila – kaže ova baka.

Dar iz Sabrikena

Donaciju od 60 evra poslao je i naš anonimni čitalac iz Sabrikena u Nemačkoj koji je po 20 evra namenio Novopazarki Bajri Suljević i njenoj teško bolesnoj ćerki Arijeti, samohranoj majci Azemini Delić i njenoj deci i porodici Baždar iz Sjenice. Ovo nije prvi put da ovaj dobrotvor iz Sabrikena pomaže nevoljnicima u rodnom kraju, a Bajra, Azemina i Elko Baždar mu se zahvaljuju do neba.

Bezgranična dobrota

– Nemam reči kojima bih dobrotvorima najlepše zahvalila, moliću se za moje i njihovo zdravlje, Bog neka ih čuva i nagradi njihovu dobrotu. Šta bismo mi usamljeni, bolesni i nemoćni bez njihove pomoći i dobrote?! – pita se baka Slobodanka sa Rogozne.