Vesti
Pripremaju se za doček prinove: Dilja i Milanko Drobnjak

Uprkos koroni koja našima u dijaspori otežava rad i život, čitaoci “Vesti” iz celog sveta stalno su sa siromašnima, starima, bolesnima i nemoćnima u rodnom kraju. Šalju vredne donacije i pomažu im da se spreme za dugu i hladnu zimu. Da nije pomoći ovih humanih ljudi velikog srca, kojima se ovih dana pridružila i porodica Lazarević iz Pariza, mnogo nevoljnika u Raškoj oblasti, posebno na Pešteru, Goliji i Rogozni, prve snegove i mrazeve čekalo bi bez ogreva, brašna, odeće, lekova… Mnogi bi, nažalost, i gladovali.

Znajući to vrlo dobro, otuda i odluke porodice Lazarević da vrednu donaciju od 500 evra rasporede dugogodišnjim štićenicima Humanitarnog mosta “Vesti” u okolini Novog Pazara, odakle je rodom jedan od članova ove familije.

Ne zna kako da raspodeli donaciju

Na njihovom spisku, našao se starina Dušimir Vuksanović, jedini je žitelj zabitog i napuštenog sela Pačevina u podnožju Golije. Dva puta imao je teške moždane udare, jedva se kreće i živi u trošnom i zimi često hladnom kućerku. Preživljava uz pomoć komšija iz susednih sela i povremenih, vrlo retkih, donacija naših čitalaca.

– Od porodice Lazarević dobio sam 100 evra koje ne znam kako da rasporedim jer mi nedostaju ogrev, brašno i lekovi, a stalno mi zbog duga prete i isljučenjem struje. Hvala dobrotvorima iz Pariza, mnogo su mi pomogli, veliko je za mene 100 evra. Koliko-toliko spremiću se za zimske dane koje čekam sa strahom i velikom neizvesnošću – kaže starina Dušimir.

Istu sumu novca od porodice Lazarević dobili su i bračni par Dilja i Milanko Drobnjak iz zabitog Pasijeg Potoka na planini Rogozni. Oni u poodmaklim godinama čekaju bebu. Dilja je u ove krajeve došla iz Albanije, teško žive i uvek naglašavaju da su im donacije čitalaca “Vesti”, koje su dobili ovog leta (kravu, šporet, televizor…) presudno uticale da ostanu na Rogozni i izbore se s bespućem i svim nedaćama koje ih prate.

– Svaki dinar i svaki evro nama je zlata vredan. Pogotovu sada kada ćemo postati roditelji. Beskrajno smo zahvalni svima koji su nam pomogli, a sada posebno porodici Lazarević koja nam je omogućila da se pre zime snabdemo zalihama brašna i drugih namirnica, Bog neka ih čuva – poručuje s Rogozne Milanko Drobnjak.

Jedva preživljava: Dušimir Vuksanović

Pomozite drugima

Mada je uveliko zbrinuta, jer je tokom septembra, u kratkom periodu, dobila oko 6.000 evra, donacija porodice Lazarević od 100 evra nije mimoišla ni usamljenu staricu Šemu Kurtanović iz novopazarskog prigradskog naselja Šutenovac. Dobra baka je i ovog puta apeluje da donatori svoje donacije preusmere drugim ljudima u nevolji jer je ona, kako naglašava, zbrinuta do kraja života.

– Hvala im što su me se setili, svakog dana Bogu se molim za sve moje dobrotvore, a moliću se i za porodicu Lazarević. Nadam se da će Svevišnji nagraditi njihova dobra dela – naglašava baka Šema.

Zbrinuta do kraja života: Šema Kurtanović

Sve za lekove

Donacija iz Pariza obradovala je i Miloša Jovanovića, hrabrog ratnika s Košara koji sa teško bolesnom majkom Ružom i sestrom Marinom živi u zabitom selu Troštice na padinama Golije. Dobri ljudi, među kojima je najviše naših čitalaca, sagradili su pre tri godine Milošu kuću i tako ispravili nepravdu koju mu je nanela država. Sada mu pomažu da lakše preživi u zabitom selu i izbori se sa svim bolestima (psihičkim, hormonalnim, metaboličkim…) koje je doneo s Kosova.

– Beskrajno hvala porodici Lazarević. Njihovu donaciju ćemo potrošiti na lekove koje ne možemo da dobijemo na recept, a kao hleb su potrebni meni i majci – ističe Miloš.

Hvala od Tomovića i Ackovića

Sa po 50 evra porodica Lazarević pomogla je i samohranom ocu Vukomiru Tomoviću iz novopazarskog naselja Šestovo, koji sam brine o nepokretnim sinovima Ivanu i Predragu, ali i Milanu Ackoviću iz Odojevića na Rogozni, koji dve decenije brine o teško bolesnoj sestri Gorici koju ni jednog trenutka ne sme da ostavi samu. Obe porodice šalju veliku zahvalnost familiji Lazarević i žele im svaku sreću u životu.