U. Raš - Vesti
Hor i ansambl "Knjaz Miloš"

Posle jubilarne, 25. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja će krajem maja 2020. biti održana u Parizu, sve sledeće će biti organizovane isključivo u otadžbini, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj, odlučeno je na sednici Saveta Evropske smotre u Beogradu.

Činjenica je da za nekoliko dana folklorna društva iz cele Evrope ostave u gradu domaćinu između 800.000 i milion evra. To nije mali novac i iako dijaspora zna da nas u matici i dalje ne cene dovoljno, mi ne prestajemo da brinemo o svojoj otadžbini, navodi se u obrazloženju. Dodaje se i da su mladi najponosniji kada u matici mogu da prezentuju sve ono što znaju i da bi deca na taj način još više zavolela svoj jezik i kulturu. Međutim, većina sagovornika “Vesti” u Tribini čitalaca smatra da Smotru treba organizovati i u zemljama na Zapadu u kojima naši ljudi rade i žive i za to iznose svoje argumente.

Zorica Marković, Dransi, Francuska

– Ne treba da bude samo u matici, jer takmičenje treba da bude u svakoj zemlji gde mi dijasporci živimo i negujemo nasleđe. Mi imamo naše predstavnike u folkloru, lepo je da gostujemo, ali još lepše kad smo domaćini, na primer, u našem gradu Parizu. Istina, možda je to skuplja varijanta, ali mi možemo mnoge da ugostimo i, sigurna sam da smo svi mi sposobni da budemo pravi domaćini. Na primer, kao nekad, sećam se, na stadionu Sen Deni smo organizovali sletske smotre, tada smo bili Jugoslavija, na tu smotru dolazilo se iz cele Francuske. To ne mogu izbrisati iz uspomena. Zato i smatram da mi dijasporci, koji smo daleko od matice, treba da koristimo svaku priliku kako bismo osetili da je matica s nama, tu gde smo nastanjeni. Mi moramo da održavamo sve ono što nosimo u sebi, a i da se u to osvedoči zemlja koja nas je primila. Folklor je naša slika, naša legitimacija, mnogi su nas upoznali upravo zahvaljujući folkloru.

Zlatko – Zajko Miladinović, Beč, Austrija

– Samo ime Evropske smotre govori o tome da treba da “kruži” po čitavoj Evropi, a ne samo u Srbiji i RS. Učešće na toj Smotri, ako se održava stalno u nekoj drugoj zemlji, omogućava mladima da upoznaju nove gradove i zemlje. Zašto bi se održavala samo u Srbiji i RS, argument da je tamo jeftinije nije na mestu, jer društva daju mnogo novca, ne samo na putovanje i smeštaj, već i za “plasman” preko angažovanja koroegrafa. Ja na Smotru ne idem jer je mnogo skupa, a na kraju žiri ne odlučuje na osnovu kvaliteta već drugih kriterijuma. Nekoliko puta sam bio revijalno sa svojim društvom na Smotri i publika nas je nagradila aplauzom, a publiku niko ne može da prevari.

Dušan Romić, Frankfurt, Nemačka

– Mislim da bi Evropska smotra srpskog folklora trebalo da se održava u Evropi zato što je dijaspora izmislila to i započela. Mi smo prvu folklorijadu održali u Švajcarskoj i od onda smo granali sve te folklore svuda po Evropi. Tek kasnije se krenulo sa održavanjem folklorijada u otadžbini. Kao nekadašnji predsednik i osnivač Kola u Frankfurtu smatram da to nije bila dobra ideja jer ni tada, a ni sada ne mogu svi klubovi da plate troškove putovanja do matice. I u Evropi ima troškova, ali su manji, bliže je i ne putuje se toliko dugo.

Vojče Nestorović, Kjampo, Italija

– Smotru bi bilo lepo organizovati u Srbiji ili Republici Srpskoj, ali ne samo u glavnim gradovima već i u manjim, ako imaju mogućnost da prihvate toliki broj učesnika. Sve to, naravno, zbog finansija koje ostaju. Ali želim da ukažem i na to da se Smotre tradicionalno održavaju sa umetničkim igrama ili kako već svi volimo da kažemo, koreografijama, što naravno nije pogrešno gledajući na publiku koja sa oduševljenjem prati igre. Ono što nedostaje svima nama su tradicionalne igre koje su nasledstvo predaka, a nekada su se igrale na prelima i poselima, crkvenim slavama itd. Svako društvo može da sastavi po jedan splet tradicionalnih ili narodnih igara i pokaže da na taj način čuva tradiciju i nesebično je daruje novim pokolenjima. To, naravno, znači da se ni od koga ne kupuje koreografija ili umetnička igra. Savezi srpskog folklora u dijaspori bi mogli da organizuju i Festivale tradicionalnih igara Srbije.

Milan Stošić, Hanover, Nemačka

– Mislim da je dobro što su se srpski folkloraši pozabavili ovom temom, ali je u svemu najbolje što je predloženo i da se utvrdi redosled organizovanja Smotre. Međutim, manje dobrom idejom smatrag predlog da se Smotre održavaju samo u Srbiji i Republici Srpskoj. Odluku gde će Smotra da se održi treba prepustiti savezu organizatoru. Obe varijante imaju i prednosti i nedostatke. U svakom slučaju najbolje je da se odluke donesu demokratski i da ne bude svađe i nesuglasica. Za mene ovde nije presudan novac, već svrha održavanja Smotre, a to je pre svega omasovljavanje folklora, druženje i putovanja u kojima mladi uživaju. Na neki način i same folkloraše treba pustiti da dođu do reči, a ne da odluke donose samo rukovodioci. Dobro je da deca iz dijaspore upoznaju otadžbinu, ali nije loše da deca upoznaju i druge zemlje. Govorim to iz ličnog iskustva, jer sam folklor pre dolaska u Nemačku igrao 17 godina u niškom “Abraševiću” i Oru. Kao folkloraš obišao sam celu Evropu, čak i Tursku i svakom putovanju neograničeno sam se radovao. Veća je draž uvek putovati u neku drugu zemlju.

Bojan Fusuljević, Gosau, Švajcarska

Redovan sam posetilac svih Evropskih smotri prethodnih 7-8 godina. Nastupali smo u evropskim i gradovima u matici. Evropska smotra je u tih 2-3 dana prava “folklorna olimpijada”, najlepša srpska mladost Evrope zajedno igra i peva, navija, bodre jedni druge, potpomažu se nošnjom i iskrenim savetima. Organizuju se vesele žurke, svi se druže i vesele, rađaju se simpatije i trajna prijateljstva. Mislim da bi Evropsku smotru trebalo uvek organizovati samo u Srbiji. U različitim i većim gradovima koji imaju odgovarajuće hotele, smeštaj, sale sa uslovima za folklorni nastup na sceni. Vrlo je važno da uslovi budu dobri. Smatram da naši folkloraši treba svake godine 2-3 dana zajedno da posete našu zemlju i upoznaju njene raznolikosti. Novac koji je planiran da se potroši u tih nekoliko dana bolje je ostaviti u našoj zemlji, kupovati i jesti naše specijalitete, kupovati naše proizvode i suvenire. Apsolutno osuđujem poslovanje pojedinaca koji unapred dogovore sa agencijom zakup smeštaja i hotela, pa folkloraši plaćaju cenu koja nije standardna za našu zemlju, a pojedinci profitiraju. Obišao sam nekoliko evropskih gradova prateći Smotru i verujte mi najlepše sam se osećao u Beogradu, Nišu, Čačku… Jednom rečju – kod kuće je najlepše. Cilj svih folklornih smotri je međusobno druženje i saradnja, ali… nama je takmičenje u krvi i svi dolazimo sa istim ciljem – što bolji plasman. Potrebno je da podržavamo našu kulturu i folklor u dijaspori, decu da usmeravamo ka našim srpskim vrednostima. Takođe moramo decu naučiti pravom rivalstvu i konkurenciji i da se samo marljivim radom i trudom može postići visok rezultat.