Ostavka Ramuša Haradinaja i njegovo pojavljivanje pred Specijalnim sudom za ratne zločine dodatno će otežati nastavak razgovora Beograda i Prištine, prokomentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovaj Haradinajev potez, ocenivši ga kao “politički trik”.

Ima u ovom događaju svačega pomalo, ukazuje predsednik Foruma za strateške studije Instituata društvenih nauka Neven Cvetićanin.

– S jedne strane, Tužilaštvo radi svoj posao, a sa druge, Haradinaj je na potez Tužilaštva odgovorio veštim političkim manevrom – ocenjuje Cvetićanin za “Vesti”.

On smatra da bi Haradinaj na ovaj način mogao da homogenizuje sopstveno biračko telo kako bi sebi obezbedio oreol heroja i žrtve, ali i da ostane čist kada je reč o zahtevu za ukidanje taksi na srpsku robu.

– Pritom, takse neće biti ukinute, već suspendovane – smatra naš sagovornik.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se otvara mogućnost za deblokadu pregovora, ali će kaže on za “Vesti” ova situacija biti i svojevrsni test za Zapad.

– Videćemo da li oni imaju interes da se ukinu takse i deblokira dijalog. Ako se priča svede na informativni razgovor i Haradinaj se vrati iz Haga, onda su iza njega zapadni centri moći koji hoće da pritisnu na Srbiju da, kako to kažu, prizna kosovsku realnost. Ako Haradinaj kapitalizuje svoju politiku i obezbedi vodeću poziciju na Kosovu, jasno je da je reč o smišljenoj igri Zapada sa njim oko taksi kako bi se izdejstvovalo priznanje Beograda. Zapad je taj koji može da utiče i na Prištinu i na sud – zaključuje penzionisani diplomata.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, smatra da je prikupilo dovoljno dokaza protiv Haradinaja koji mogu biti upotrebljeni za podizanje optužnice.

– Kao Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih zajednica na KiM, detaljno smo skupili dokaze o zločinima OVK u operativnoj zoni Dukađin kojom je komandovao Haradinaj, a njegov brat Daut bio komandant jedne od tih terorističkih brigada – rekao je Drecun i podsetio da je identifikovano više 980 događaja ubistva, mučenja i maltretiranja. Radna grupa je prosledila 2.123 dokumenta s izjavama svedoka i krivičnim prijavama.

– U toj zoni se dalje vodi kao nestalo 101 lice, a identifikovali smo najmanje 23 ilegalna pritvora u Metohiji. To je najlakša i najkraća veza za dokazivanja odgovornosti Ramuša Haradinaja – uveren je Drecun.

Vučić: Hoće većinu bez Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predviđa da će Ramuš Haradinaj biti pušten posle 48 sati i da će se vratiti kao “veliki heroj albanskog življa”. Posledica te situacije biće, smatra on, dodatna homogenizacija kosovskih Albanaca, a glavni cilj formiranje većine bez Srpske liste.

– Koristiće se predstavnici našeg naroda za obračun sa Srspkom listom – rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On ne očekuje ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, što je glavni uslov Beograda za nastavak pregovora.

– Srbija će još snažnije insistirati na nastavku dijaloga i ukidanju taksi, ali se plašim da razvoj događaja na Kosovu ide ka odlaganju dijaloga- rekao je Vučić.

Ovim potezom Haradinaj, prema njegovim rečima, može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike i postane junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosovo.

Već viđeno

Haradinaju je ovo treći poziv za Hag pod optužbom da je činio zločine u ime OVK, a drugi put da iz tog razloga podnosi ostavku na funkciju premijera. Protiv njega su, inače, pred Haškim sudom vođena dva procesa i oba puta je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Hapšen je potom dva puta prema poternici koju je Srbija izdala 2006. zbog ratnih zločina. U Ljubljani je na aerodromu priveden, pa posle nekoliko dana pušten. Potom ga je francuska policija uhapsila na osnovu međunarodnog naloga, ali je sud odbio zahtev da Haradinaja izruči Srbiji.