O. Đoković
Plemenitost: Marko, Dragutin, Ljiljana, Marija, Zorica, Snežana, Jasmina i Nemanja

Ko će kome – nego svoj svome. Pružiti ruku, podići, ohrabriti, poslati pomoć. Urođeno je to i kod naših pariskih humanitaraca, pomagali su u ratu, prilikom poplava i zemljotresa, na bolesne misle, nekad davno posredstvom Zade Đurović, u nastavku pogurkivani neumornim, pre dve godine preminulim, Mikijem Vujovićem, a danas su tu tri humanitarna udruženja: Kraguji, Evropski koreni i Drvo života. I, uvek se pronađe neko, tamo, kod nas, kome je potrebnan lek, medicinski aparat, a i pažnja i lepa reč.

Plemenitost

– Za ovu akciju ideju nam je dalo Kolo srpskih sestara Kragujevac koje su prepoznale potrebe bolesne dece u mesnoj Pedijatrijskoj kllinici. Parohija Sv. Save u Parizu nam širom otvara vrata svečane sale hrama u ulici Simplon, na naš poziv odazvalo se šezdesetak zemljaka, svi ljudi dobra srca spremni da podrže ovu plemenitu inicijativu – saopštava Jelena Radenović, predsednica Udruženja Kraguji.

Zlatno srce: Emilija Filipović

Pozdravi, objasni, zasviraj, zapevaj, pokaži šta znaš, u finišu prezalogaji i nazdravi je redosled zadataka koje su pred okupljene postavili organizatori-dobročinitelji. A kad širiš i deliš dobro, onda se i dobrim vraća. Tako se prikupljalo, novčić po novčić, jeste, teška su vremena, ipak se u kasici smestilo više od 1000 evra i – to je samo početak, biće još.

– Naravno, nastavljamo. Iz Kragujevca su nam preneli šta im je potrebno od specifične opreme, nastojaćemo da to ovde nabavimo i prosledimo im – objašnjava Jelena, koja je bila zadužena i za start ove večeri, održala dobrodošlicu, razradila puteve i ciljeve humanitarnih udruživanja, teških glasom podsetila na dve nedavne tragedije Srbiji, u kojim su nerazumnim učincima mladih izgubili živote njihovi vršnjaci, zato, ne ponovilo se, molitveno je naglasila i pozvala prisutne na minut ćutnje.

Recitatori: Ivana, Lazar , Ena i Una

Srdačni susreti

Gosti su dočekivani širokogrudo, srdačno, a oduživalii su se na svoj način, kreiranjem atmosfere ispunjene toplinom, ljubavlju i podrškom za bolesnu decu naše matice.

– Hvala svima – u ime članstva ponavljali su Marija Marinković Medić kao potpredsednica Udruženja Kraguji, Jasmina Đespanović, čelnica Udruženja Drvo života i Nemanja Dimitrijević, lider Udruženja Evropski koreni.

“Program da bude raznovrstan”, tako su odlučili organizatori. Zato su na donatorskoj večeri nastupali članovi SKD Izvor, učenici Dopunske škole, recitatori, budući majstori klasične muzike, a i guslar, da bi u završnici svi okupljeni prišli stolu prekipelom srpskim slanim i slatkim poslasticama, dok su zalogaje pogurkivali raznovrsnim pićem i iskrenim nazdravljanjem.

Nada i vera

Ovaj humani skup, sa mislima na ozdravljenje bolesne dečice, kao i sve druge kojim je u matici najpotrebnija pomoć, završen je u nadi i veri da nam svima dolaze mirniji i bolji dani.

Tiana Pavlović

Zahvalnice za donatore

Organizatori velikog srca potrudili su se da svako od prisutnih ponese lepe uspomene, a Zahvalnice su uručili donatorima: Moto asocijacija Sveti Knez Lazar, “Goran Transfer”, Svesrpska zajednica Francuske i predsednica Dragana Jeličić, Suzana Reljić i njen restoran La Victoire, Savez srpskog folklora na čelu sa Bojanom Stefanovićem, SKD Izvor, Blaženka Trivuncić i Srpska dopunska škola, roditelji Marka Gojkovića iz Udruženja Evropski koreni, Romeo Milošević, Zorica Ignjatović, Aleksandra Vasiljević, kao i umetnici i izvođači: Emilija Filipović (klavir), Tiana Pavlović (violina), Dragutin Jastrebić (gitara), Marko Matić (gusle), Snežana Savić (slikar). Posebna zahvalnost upućena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Parizu koja uvek podržava inicijative dobronamernih zemljaka.

– Velikodušnost, solidarnost i ljubaznost svih njih osetila se u svakom trenutku večeri. Matica je uvek u nama! – zaključila je Jelena Radenković.