Vesti
Prijatno iznenađen: Stefan Pendić

Da i dok traju odmori i praznici čitaoci “Vesti” ne zaboravljaju dobročinstvo i pomoć sirotinji u rodnom kraju uverili su se, pred sam Božić, Stefan Pendić, đak pešak sa Golije i porodica Suljević iz Novog Pazara. Donaciju od 100 evra koju mu je poslao naš čitalac Jovan Živanović iz Manhajma u Nemačkoj, Stefan je dočekao u svom selu Đonlije na Goliji gde je trenutno na školskom raspustu. Za razliku od njega, porodica Jasmina Suljevića iz novopazarskog naselja Petrovo Polje, svoju pomoć primila na keju kraj Raške gde u kućerku sklepanom od dasaka i kartona provodi i ovu zimu, tačnije ukupno 350 evra.

Navedenu pomoć, ovoj porodici poslali su naši čitaoci Izet Mujović iz Nemačke (200 evra), Fahrudin Hajdarpašić iz Luksemburga (100 evra) i Ana Jovanović iz Švedske (50 evra).

Najlepša i najvrednija čestitka

– Trenutno smo u našem selu Đonlije na Goliji, jer je Stefan na raspustu koji nam je dobrodošao – da se malo odmorimo i uštedimo koji dinar. Baš smo se obradovali donaciji iz Nemačke, lepšu čestitku za Novu godinu i Božić nismo mogli da dobijemo. Hvala tom divnom čoveku po stotinu puta. Neka mu Gospod podari sve najbolje. Isto tako i svim našim dobrotvorima, a posebno O. V. iz Sidneja. Sve ih pozdravljamo rečima: “Hristos se rodi!” – kazala je Stefanova majka Rada.

Ona je zbog sinovljevog školovanja morala da napusti selo i sa dečakom dođe u grad.

– Stanujemo u Novom Pazaru i za kiriju, grejanje, struju i druge dažbine svakog meseca mora da stvorimo 200 evra, a osim Stefanove stipendije od 120 australijskih dolara koju nam šalje dobrotvor O. V. iz Sidneja, drugih prihoda nemamo. Nadam se da će moj boravak u Novom Pazaru biti privremen, možda najviše godinu dana. Kad Stefan još malo ojača i završi prvi razred Srednje kožarsko-tekstilne škole verujem da će sam moći da se snađe u velikom gradu. Možda tada nađemo i neki jeftiniji smeštaj. Naša nevolja je i u tome što u Novom Pazaru nema ni jedan đački dom ili internat – žali se Rada.

Zahvalnost do neba

Vredne donacije iz Nemačke, Luksemburga i Švedske mnogo su obradovale i porodicu Jasmina Suljevića koja živi u od drveta i kartona sklepanom kućerku na obali Raške i ove jeseni je štićenik čitalaca Humanitarnog mosta “Vesti”. Dobijenih 350 evra iskoristiće za nabavku ogreva (lože dva šporeta da se ne smrznu) i za lečenje Jasminove supruge Džejlane koja živi sa jednim bubregom, a od nedavno ima i probleme sa dojkom, pa mora često u Beograd.

– Zahvaljujući “Vestima” i dobrim ljudima iz ovog kraja, ali i iz dijaspore, mi se ove zime na smrzavavamo, jer su nam uoči Nove godine kupili dva šporeta “smederevca”, obezbedili smo i nešto drva, a donacijama koje smo dobili nabavićemo nove količine ogreva. Deo dobijenih donacija potrošićemo za odlaske u Beograd i Džejlanino lečenje – priča Jasmin Suljević i dodaje:

– Naš cilj je da idućeg proleća započnemo kuću, neku manju u kojoj se ne bi smrzavali i koja bi imala bar dve sobice i kupatilo. Očekujemo od grada da nam obezbedi plac, a pomoć su najavili i učenici i nastavnici obližnje Osnovne škole “Meša Selimović”, gde naša deca pohađaju nastavu, ali i dobri ljudi iz ovog kraja na čelu sa poznatim humanitarcem Hidom Muratovićem. Donatorima Izetu, Fahrudinu i Ani, zahvaljujemo se do neba, ali i drugima koji su nam pomogli poslednjih dana.

Malo božićno čudo

– Za sada je sa školom sve u redu, još se navikavam na Novi Pazar i podstanarski život, ali uz mene je majka Rada, pa je sve lakše. Važno je da više ne pešačim po 10-15 kilometara dnevno i da ne ustajem u šest ujutru da bih stigao do škole. Hvala svima koji nam pomažu, želim im dobro zdravlje i svu sreću u novoj 2020. godini – poručuje sa Golije đak pešak Stefan Pendić.

Istina, Stefan ni ne sluti da mu uskoro sledi još jedna lepa vest iz Australije od njegovog dobročinitelja, koja će biti svakako pravo malo božićno čudo za Pendiće. A više o tome, pisaćemo u jednom od narednih izdanja našeg lista.

Ajsela se nada

Za nevolje porodice Suljević saznalo se nakon što je Jasminova najstarija ćerka Ajsela domaćim zadatkom u kome je pisala u uslovima u kojima živi rasplakala đake i nastavnike svoje škole. Njeni nastavnici pokrenuli su akciju pomoći u koju su se uključili i čitaoci “Vesti”. Ajsela je uverena da će iduću zimu provesti u kući od tvrdog materijala i da će moći da se okupa u svom kupatilu.