K. Marković
Zajednička fotografija za uspomenu

Treba da vodimo računa o svemu što je dobro, da se držimo zajedno, čuvamo i živimo složno u ljubavi. Ako jedni na druge budemo gledali sa ljubavlju, onda ćemo svaku prepreku lakše savladati i uvek iznalaziti najbolja moguća rešenj. Onda će tu uvek biti i blagoslov božji.

Ovim rečima se vernicima u Kizborou obratio protonamesnik Aleksandar Savić, novi starešina hrama Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, koji je s porodicom doputovao u Australiju. Protonamesnik Savić zvanično će preuzeti dužnost na svetoj arhijerejskoj liturgiju u nedelju koju će služiti vladika australijsko-novozelandski Siluan.

Veliki broj vernika, predstavnici svih crkvenih odbora i sekcija sačekali su novog sveštenika, protinicu Dijanu i njihove sinove Jovana, Nikolu i Marka. Iako su bili umorni od puta, bili su dirnuti ljubavlju i pažnjom kojom su dočekani u novoj crkvenoj zajednici u kojoj će odsad da žive.

Nakon zajedničke molitve u hramu, gde su bili i sveštenici Milorad Lončar, Dejan Milošević i protođakon Miodrag Tomić, vernici su iskoristili priliku da se međusobno upoznaju sa gostima. U crkvenoj sali članice Kola srpskih sestara pripremile prijem, ali i iznenađenja za drage goste. Svešteničkoj porodici su uručile prigodne poklone i poželele da dugi niz godina nastave da sarađuju na dobrobit svog naroda.

– Zaista mi je drago da sam među vama. Drago mi je da ste jedna velika zajednica u kojoj sve dosta divno i dobro funkcioniše, što znači da je naš narod na okupi i da živi u zajednici – poručio je sveštenik Savić koji je pohvalio generacije Srba koji su izgradili najveću crkvenu zajednicu u srpskoj zajednici Viktorije.

Zemljaci: Sveštenik Savić i Lazar Krstić

On je pozvao da zajedno složno rade na dobrobit budućih generacija Srba u Australiji.

– To je jednini način da imamo blagoslov Božiji. Slogom ste uspeli puno zajedno, nisam znao da je ovo najveća naša parohijska crkva u Australiji, pa mi je čast da sam ovde među vama. Od srca vam se zahvaljujem, u svoje i ime porodice, popadije i sinova – rekao je protonamesnik.

Predsednik crkvene opštine Ratko Gudelj podsetio je na istorijat crkve Svetog arhidjakona Stefana, mogobrojne sekcije koje tamo rade kao što su folklorna grupa “Šumadiaj”, dramska sekciaja “Istočnik”, crkveni hor “Kornelije Stanković”, penzioneska grupa, srpska škola “Vuk Karadžić”, omladinska sekcija… Govorio je da su slogom i velikim trudom uspeli da izgarade ne samo crkvu, već i zajednicu na koju su svi ponosni, a posebno na freskopisanje hrama i pripreme za velike crkvene svečanosti u oktorbru.

– Da bi sve funcionisalo, ovde je potrebno da se puno radi. Imamo u odboru dvadesetak ljudi sa dva sveštenika. Svi radimo složno i zato sve savladavamo. Ovde nema posla koji slogom ne možemo da savladamo – rekao je Gudelj i posebno pohvalio Kolo srpskih sestara žene mironosice na koju su izuzetno ponosni zbog njihog humanitarnog rada na pomoći bolesnoj deci u otažbini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here