Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da, prema informacijama koje ima nezvanično, može da kaže da će sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji biti otvorena za javnost.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu. Srbija je u ponedeljak predala zahtev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić navodi da su postojali veliki pritisci da sednica bude zatvorena za javnost, prenosi RTS.

– Što se tiče same procedure, mi smo bili svedoci u ova dva dana žestokih zakulusnih igara i pritisaka unutar Saveta bezbednosti da predsedavajuća Gvajana zakaže zatvorenu sednicu – dodaje Dačić.

– Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno, mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi i dalje mogle da se plasiraju laži na međunarodnom medijskom prostoru – ističe Dačić.

Objasnio je da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, a postoje i tzv. privatne sednice.

– Sa zatvorene sednice se ništa ne objavljuje, a nakon privatne može se objaviti saopštenje – dodao je Dačić.

Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

– Tačno je da se to dešavalo, ali od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice, jer nemamo razloga za tako nešto – naveo je Dačić.

Istakao je da će nas predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

– Mislim da je veoma bitno da njegov govor bude vidljiv i da svi ti razlozi i argumenti zbog čega smo tražili hitnu sednicu Saveta bezbednosti da to svi vide i znaju, da ne misle da je ovde reč o stalnom pokušaju da mi komplikujemo situaciju, naprotiv. Mi se žalimo na kršenje Rezolucije 1244, na sve ono što se dešava srpskom narodu, na teror kojem je izložen i najnovija dešavanja i pokušaj ukidanja dinara – rekao je šef srpske diplomatije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here