Tanjug
Ivica Dačić

Ko je koga kupio na političkoj sceni Srbije, ko leti iz vlasti, a ko će ga zameniti, pitanja su koja je javnosti nametnuo lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, pošto je ponovio da mu je nuđeno pola miliona evra da u vlasti zameni socijalistu Ivicu Dačića. Lider SPS-a mu je uzvratio teškim uvredama i optužio Trifunovića da hoće da ga posvađa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Međutim, kako je nedavno poslanik naprednjaka Dragan Šormaz ocenio da bi SPS mogao malo u opoziciju, po onoj narodnoj “gde ima dima ima i vatre”, nije isključeno da je vladajuća koalicija na preispitivanju.

– Odbio sam, a u PSG su smenjeni oni koji su pregovore prihvatili – kazao je Trifunović i, između ostalog, rekao da su kupljeni Jovanović i Čanak.

– Trifunović je jedan lažljivi gad, čiji je zadatak da me napada i stvara razdor između mene i Vučića – rekao je lider SPS-a.

U osvrtu na Trifunovićevu izjavu da su mu nudili pare da Dačića zameni u Vladi, lider SPS-a kaže da je Trifunović mislio da će on da nasedne i da će da krene da napada Vučića.

Nedavno je SPS prozivao poslanik SNS-a Dragan Šormaz, koji smatra da bi “SPS trebalo da stiče opoziciono iskustvo, kao i da su dobili previše funkcija, a nemaju rezultate”. Da taj front nije zatvoren protekle nedelje potvrdio je prozivkama Dačića kao šefa diplomatije da izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova podnosi nakon devet meseci, dok ministar policije Nebojša Stefanović to radi na tri meseca.

Dačić se iznervirao i odsečno pitao imaju li ministri obavezu da podnose izveštaj svaka tri meseca:

– Ovde sam bio više puta i dosad mi to niko nije rekao. Zašto mi to niste rekli na vreme? Ja dolazim kad god me pozovete, uvek sam tu. Ako niste zadovoljni mojim radom, tražite moju ostavku. U Zakonu o spoljnim poslovima piše da se to čini dva puta godišnje. Pa, je li jači zakon ili Poslovnik? – pitao je Dačić.

Drugarsko pljuvanje

Sergej Trifunović rekao je da Dačić “ima običaj da ga zove zbog svega i svačega”, kao i da ga pita “zašto ga pljuje, kada su oni drugari”.

– Sa njim se nisam čuo telefonom, niti video otkako je počeo da se bavi politikom, znači više od dve i po godine. Što bih ja njega zvao, koji je on faktor da ja njega zovem? – rekao je Dačić.

Ni lider PSG-a Sergej Trifunović nije bio bez komentara, pa je na Tviteru napisao “Ivica Greotica”, a onda primetio i da SPS “uopšte nije besmislen, već opasan”.