Lična arhiva
Gorak život: Porodica Džebo

O teškoj sudbini porodice Ognjena Džebe verni čitaoci “Vesti” mnogo puta su čitali na stranicama našeg lista. Ovaj 15-godišnji dečak iz Istočnog Sarajeva oboleo od Vilijams sindroma dane provodi s velikom bojazni jer je njegova bolest, ali i nemaština cele porodice uzela danak. Težak je život ovog dečaka, koji svoje mladalačke dane provodi po bolnicama širom Srpske, ali često dolazi i u Beograd zbog raznih pregleda.

Njihova teška sudbina dirnula je u srce veliku dobročiniteljku Mariju Golubović, našu čitateljku iz Švajcarske. Plemenita Marija nije časa časila nego je ovim sirotim ljudima poslala 730 KM (blizu 370 evra). Ognjenov otac Mladenko se javio na telefon kad ga je pozvala ova žena velikog srca. Razgovor je tekao sam od sebe, jer je osetio njenu iskrenu brigu za zdravlje njegovog sina.

– Bilo mi je puno srce kad me je Marija nazvala. Mnogo joj hvala na novčanom prilogu, ali puno mi je značio i razgovor sa njom. Divna je žena, kazala je da bi volela da se i upoznamo što je ujedno želja cele moje porodice – priča ushićeno Mladenko.

On priznaje da nije lako moliti ljude za pomoć, ali da mu trenutna besparica ne ostavlja mnogo izbora.

Vera u ljude

– Imamo svoje dostojanstvo, ali kad pritisne bolest i to bolest deteta, čovek samo razmišlja kako da pomogne svome čedu. Jer najteže je roditelju da gleda nemoćno dete kome ne može pomoći – iskren je ovaj otac.

Kako kaže plemenita Marija mu je vratila veru u ljude i bezgraničnu dobrotu.

– Neka joj Bog da zdravlje i svu sreću ovog sveta, to joj želi cela moja porodica, hoćemo da joj se zahvalimo što misli na našeg sina – drhtavim glasom priča Mladenko.

Novac koji mu je darovala plemenita Marija će utrošiti na vraćanje dugova. Kad je poslednji put dolazio u Beograd zbog pregleda, prevoz za bolesnog sina Ognjena platio je 250 evra. Osim toga, često moraju da ga vode na razne analize u Banjaluku i Foču, a svaki put mora da plati prevoz, koji nije jeftin. O lekovima i ostalim potrepštinama da se i ne govori.

On kaže da su lekari pronašli i kamen u Ognjenovom bubregu. Samo za lekove izdvajaju oko 50 KM sedmično.

– Da ne pričam da drva nisam obezbedio, zime su ovde u Istočnom Sarajevu duge i hladne, a drva ove godine baš skupa. Ne znam šta pre da kupim, ogrev ili lekove, ili namirnice – priča Mladenko, koji pored Ognjena ima još jednog sina.

Prema njegovim rečima, oni nemaju na koga da se oslone niti da dobiju pomoć od bilo koga. Čak su im dolazili da im isključe struju zbog velikog duga. Nesrećni Mladenko se pozvao na bolest i bedu, pa su odustali od seče struje. Tako bar imaju svetlo u kući i mogućnost da nešto skuvaju na električnom šporetu.

Teško detinjstvo: Ognjen Džebo

Izjeda ih briga

– Nama je svaka pomoć i dalje dobrodošla jer ni supruga ni ja nismo sposobni za rad, a treba dvoje dece držati sitim – priča Mladenko, koji je i sam dugo na bolovanju, pa mu je plata umanjena i iznosi svega 250 KM.

Supruga Slobodanka, po zanimanju frizer, ne može da radi iz više razloga. Prvi je briga o sinovima, drugi činjenica da i sama boluje od epilepsije i da često ima kardioloških problema. Tako i ona sama ide od doktora do doktora, u nadi da će joj biti malo bolje.

A svesna je da je potrebna svome detetu i da zajedno sa suprugom mora da se stara o bolesnom dečaku.

Mladenko još jednom objašnjava kako bolest utiče na njegovog mlađeg sina.

– Vilijamsov sindrom decu i ljude obolele od ove bolesti, uprkos svim nedostacima i poteškoćama u učenju, čini izuzetno empatičnim i povezanim s drugim ljudima, što je i slučaj s našim Ognjenom. Voli da je okružen ljudima i da se igra s bratom. Postigao je do sada i više nego što je bilo ko od lekara mogao i da pomisli, završio je osnovnu školu, osamostalio se, naučio da piše i čita. Savladava razne životne situacije svakog dana, i ponosni smo na njega. Trudi se uprkos bolesti i to je najvažnije – završava svoju priču Ognjenov otac.

Kako pomoći

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Džebo i omoguće im da reše bar neki od problema koji ih svakodnevno muče mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71123 Istočno Sarajevo ili na broj telefona: +387 66 827 444.

Bojazan ne popušta

Mladenko se plaši šta nosi svaki novi dan.

– Treba imati u vidu da imam i dalje kredit za kuću koju sam izgradio uz pomoć dobrih ljudi. Računi neće prestati da stižu, kao ni oni računi za lekove, a ja ne mogu da radim i zaradim. Brinem se šta će biti s nama jer izlaz iz ovog košmara ne vidimo – iskreno će Mladenko.