EPA/Peter Dejong

Darko Mladić kaže da je njegov otac Ratko kroz šalu primio vest da je umro, a da mu je tu izmišljotinu prvi preneo upravnik Pritvorske jedinice u Sheveningenu.

– Jedan od njegovih advokata Dejan Ivetić je u 14 časova trebalo da ga poseti u Pritvorskoj jedinici, a kako se informacija pojavila ranije, zamolio sam ga da prekine posetu i da nam se Ratko javi. Prišao im je i upravnik zatvora sa svojim saradnikom. Oni su naveli da se u medijima pojavila lažna vest i da ima dozvolu da pozove porodicu. Odmah je to i učinio da se ne bismo sekirali. Prvo je pozvao suprugu Bosu, a onda i mene. Nije bio ni ljut, ni ogorčen što se takva informacija pojavila, već je sve prihvatio kroz šalu, doslovce mi je rekao: “Živ sam, majke mi. Ništa ne brinite” – otkriva Darko Mladić.

Na naše pitanje da li je ova lažna vest “ciljana” ili način da se neko proslavi, Mladić ne isključuje nijednu opciju.

– Moramo ovaj događaj da tretiramo kao nešto što je upereno protiv njegovog zdravlja. Možda i nije tako, ali definitivno je provokacija koja nije bila nimalo prijatna. Posebno zato što ovo nije prvi put da se od objektivno lošeg zdravstvenog stanja Ratka Mladića pokušava da se napravi sprdnja. To im nije uspelo – istakao je sin komandanta Vojske Republike Srpske.

I pravni zastupnik Radovana Karadžića, Goran Petronijević smatra da lažnu vest o smrti generala Mladića ne treba posmatrati kao izdvojeni incident.

On je ocenio da je u toku “veoma ozbiljan i perfidan medijski rat s ciljem da se uznemiri javnost u regionu.”

– Taj se rat ozbiljno zahuktava na svim planovima. Gotovo da se može videti da je i na globalnom nivou tako. Svi znaju da su lažne informacije zabranjene i da je neetički da se one objavljuju. Međutim, isto kao i u pravom ratu, kad se upotrebljavaju osiromašeni uranijum ili kasetne bombe, što je zabranjeno, one se ipak upotrebljavaju i daju dobre rezultate – rekao je Petronijević za Radio Beograd 1.

On je ocenio da je ova “podmetnuta informacija”, po izvorima i po tokovima, slična ili gotovo istovetna informacijama koje su se u više navrata pojavljivale u vezi sa navodnom smrću Radovana Karadžića.

– Sve to potiče iz Sarajeva i ubeđen sam da polazi iz jednog centra. Upućivanje na italijanskog novinara ili na lažni Tviter nalog njihove ministarke spoljnih poslova je samo stavljanje magle da se ne bi videla prava stvar. Ovo je rezultat rada posebnog tima engleske obaveštajne službe koji radi upravo na ovom planu u Sarajevu. Oni su pre jedno godinu i po dana došli da pomognu u, kako imaju običaj da kažu, u smirivanju situacije i pomirenju – objašnjava Petronijević.

Podsetimo, lažnu vest sa lažnog Tviter naloga ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković “zapakovao” je Italijan Tomazo Debenedeti, koji se predstavlja kao novinar, iako je poznat po tome što je pre vremena “sahranjivao” kubanskog lidera Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, slavnog češkog pisca Milana Kunderu i mnoge druge. Objavio je i najmanje 60 intervjua sa poznatima poput Mihaila Gorbačova do dalaj-lame iako ih nikada u životu nije video.

Trening za sukob u regionu

Advokat Goran Petronijević kaže da se ovakvom lažnom informacijom postiže mnogo.

– Postiže se pre svega to da dolazi do uznemiravanja javnosti i jedne i druge – i onih koji priželjkuju tako nešto i onih koji ne žele da se tako nešto dogodi. Takva jedna informacija, odnosno dezinformacija, može da uzburka ceo region. Meni to liči na jednu vrstu treninga za eventualni sukob. Ratovi se više ne vode oružjem nego informacijama – ukazuje Petronijević.