Vesti
Još u mraku: Slobodan Bandović sa sinovima ispred nove kuće

Zahvaljujući humanosti porodice Velimirović iz Montreala u Kanadi, poreklom iz jednog sela u okolini Novog Pazara, koja je u rodni kraj poslala ukupno 400 kanadskih dolara, obradovano je četvoro štićenika Humanitarnog mosta. Među njima su siromašna porodica Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešteru, teško bolesna Raza Vejsilović iz Novog Pazara, ratnik sa Košara Miloš Jovanović iz zabitog sela Troštice na Goliji i siromašni student Nikola Matković iz podgolijskog sela Vučinići, koji su dobili po 100 dolara. U propratnom pismu, porodica Velimirović ističe da posredstvom “Vesti” godinama prati muke starih, bolesnih i siromašnih u Raškoj oblasti i drugim delovima Srbije i da najugroženijima povremeno šalje pomoć. Želja im je da sedmočlana porodica Bandović, Raza Vejsilović i njen sin Sead, Miloš Jovanović i njegova majka Rosa i Nikola Matković, Novu 2022. godinu dočekaju u lepom raspoloženju i bar sa malo manje oskudice i brige.

– Iako su nam dobri ljudi, mahom čitaoci “Vesti” i aktivisti humanitarne organizacije Srbi za Srbe, još pre dve godine izgradili i opremili novu kuću, mi još ne možemo da se uselimo, jer sjenička elektrodistribucija, zbog nekih sitnih začkoljica, neće da nam uvede struju, pa ćemo i ovu Novu godinu dočekati u oronuloj i hladnoj udžerici od dasaka i pleha – žali se siromašni Slobodan Bandović.

Naglašava da su se donaciji iz Kanade najviše obradovali njegovi sinovi Stefan, Radiša i Petar i ćerkica Milica, jer znaju da će tokom novogodišnjih praznika biti hrane i pokoji slatkiš, a od Deda Mraza očekuju da im donese svetlo.

– Hvala puno porodici Velimirović, Bog neka ih čuva! O Novoj godini uopšte i ne razmišljam. Meni i mom bolesnom sinu Seadu je najvažnije da imamo za lekove i da možemo da odemo na preglede i terapije. Za to ćemo potrošiti i ovu donaciju – kaže Raza Vejsilović, izbeglica sa Kosova, obolela od karcinoma, koja sa sinom Seadom (bez jednog bubrega) živi u podstanarskoj sobici u Novom Pazaru.

Novogodišnju noć, dočekaće skromno i Nikola Matković sa mamom i tatom, izvanredni student. Naglašava da mu je svaki dinar, pa i ova donacija potrebna za studije informatike i putovanje do Novog Pazara i od srce se zahvaljuje svojim dobročiniteljima iz daleka.

– Proslavićemo Novu godinu skromno. Spremićemo večeru, a ostatak donacije potrošićemo za lekove, brašno i druge namirnice – ističe Miloš Jovanović, teško bolesni i siromašni ratnik sa Košara.

Zbrinuli je dobri ljudi: Hamida Bihorac

Bog vam dao svako dobro!

Još 300 franaka stiglo je iz Lucerna u Švajcarskoj, a donaciju je poslala humana familija Osmanović, rodom iz okoline Sjenice. Sa po 100 franaka, Osmanovići su obradovali usamljenu staricu Hamidu Bihorac iz sela Krnja Jela na Pešteru, samohranu majku Mihriju Murić iz sela Stup kod Rožaja i đaka pešaka, Mariju Milanović iz Žunjevića na Rogozni.

– Kupiću namirnice i lekove. Dobri ljudi su mi kupili drva, a sada mi, Bog im dao, pomažu i da se prehranim do proleća i kupim lekove. Hvala porodici Osmanović, da nije ovakvih dobrotvora, skapala bih od gladi i studi – poručuje baka Hamida Bihorac.

Pešice do Rožaja

– Pao je veliki sneg, hladno je i do Rožaja se ne može, jedva nekako pešice, tako da nije bilo lako doći po dar porodice Osmanović. Svakako, veliko i od srca hvala tim divnim ljudima što su mislili na nas i ulepšali predstojeće dane – kaže Mihrija Murić iz planinskog sela Stup na granici Srbije i Crne Gore, samohrana majka, koja radeći najteže muške poslove, hrani i školuje sinove Enesa i Ernesa.

Nikola Matković

Za jelku i pokon

Još 100 franaka obradovalo je i porodicu Marije Milanović, a uskoro joj stižu i novi darovi od bake J. S. iz Memingena i paketi Nataše Vidović iz Hercegonauraha.

– Kupiću poklon za Novu godinu i okitiću jelku, a deo novca ću dati tati Milanu i mami Evi da kupe novi televizor, jer nam je stari zbog loše struje izgoreo. Već dugo smo bez televizora. Skupljamo novac i nadamo se da ćemo biti u prilici da gledamo novogodišnji program – rekla nam je Marija Mara Milanović, siromašna devojčica i đak pešak iz

Žunjevića na Rogozni uz molbu da porodici Osmanović prenesemo novogodišnje čestitke i veliku zahvalnost.