Lična arhiva
Sanja Bartok sa mališanima

Saznavši da je Sanja Bartok iz Gudurice kraj Vršca, početkom maja na svet donela i osmo dete, princezicu Sofiju, plemeniti Jovan Živanović iz Manhajma, veliki dobričina rodom iz Modriče i dugogodišnji učesnik u mnogim akcijama Humanitarnog mosta, odlučio je da im odmah pošalje svoj dar od 100 evra. O ovim lepim vestima, obavestila nas je Sanja, poželevši da se najsrdačnije zahvali.

– Dragi gospodin Jovan Živanović uplatio je 100 evra kao poklon za bebu. Lično sam se mnogo zahvalila što je uz nas kad god nam je teško i što razume, baš kao i dobrotvorka Vesna Knežević iz daleke Australije našu situaciju i moju sudbinu. Od sledećeg meseca počinjemo ponovo da primamo socijalnu pomoć, ali dosta manji iznos i dečiji dodatak. U slučaju da mom suprugu nađu posao na birou i da bar mesec dana radi, nama će ići na štetu, jer nije ništa za stalno, pa će nam opet ukidati socijalnu pomoć – kazala je Sanja.

Prema njenim rečima, presrećni su zbog prinove, ali i zabrinuti zbog toga šta im za samo nekoliko meseci sledi.

– Na sreću, svi smo dobro i zdravi zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima, koji nam priteknu u pomoć kada ne znam više šta ću. Uskoro će deca na raspust, pa dolazi nova školska godina i novi problemi, jer deca ne dobijaju sve knjige u kompletu, koje dobijaju preko socijalnog, tako da ćemo za knjige dvoje starije dece morati da izdvojimo oko 15.000 dinara (130 evra), a gde su ostala deca, pribor i sve što im treba… Suprug radi sezonski posao i čeka po mesec dana za isplatu, samim tim otuda i mog straha da nećemo uspeti da se izborimo sa svim tim troškovima… – istakla je Sanja.

Nije prošlo mnogo vremena od tada, a na kućni prag ove sada desetočlane porodice stigao je i novi dar iz daleke Australije i to upravo od bračnog para Vesne i Branislava Kneževića iz Sidneja u iznosu od 500 dolara.

– Koliko smo zahvalni toj dobroj duši ne može se rečima opisati. I samo razumevanje situacije u kojoj smo, kao i iskrena podrška, melem su za naše probleme. A još kad se na to doda i materijalna pomoć, onda možemo samo da se duboko naklonimo. Vesna i Branislav su zaista predivni ljudi. Ne znam čime smo zaslužili njihovu naklonost, ali želimo da znaju da smo im do neba zahvalni i da iako nikada nećemo moći da im se odužimo, biće u našim iskrenim molitvama da im Bog podari dobro zdravlje i svaku sreću – rekla je Sanja Bartok.

Iako u kući gde je mnogo dece uvek nešto nedostaje, u skromnom domu Sanje Bartok, ono najvažnije ne nedostaju ni ljubav ni uzajamna podrška.

– Teško je naći posao, a zemlju za obrađivanje nemamo. Kada se na to još nadoveže da živimo u trošnoj kući sve je teže. Znam i da me mnogi osuđuju zbog toga što imamo toliko dece i što ne možemo sve da pružimo, ali to je na njima i znam da nas ne bi razumeli. Mi se iskreno nadamo da će doći neka bolja vremena i za nas i da ćemo uspeti da izađemo iz začaranog kruga nemaštine koja nas godinama pritiska – iskreno će Sanja Bartok.

Dobro došla: Sofija Bartok

Veliki izdaci im ne daju mira

Prema Sanjinim rečima, svaka vrsta pomoći im je i dalje dobrodošla.

-Živimo skromno i u miru, ali su životni izdaci su nemilosrdni. Ima ih na sve strane, a ne mogu se namiriti ukoliko nemate neki posao i kakvu takvu sigurnost. Svesna sam da dečici ne možemo baš sve pružiti, ali oni su naše najveće blago, ljubav i jedino zbog čega i vredi živeti i boriti se. Možda nemaju sve, jer im to i ne možemo obezbediti, ali imaju jedni druge, međusobnu podršku i ljubav koja će ih voditi kroz čitav život – istakla je Sanja, kojoj je oduvek bio san da ima mnogo mališana i iako žive teže nego mnoge porodice, ne kaje se.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Sanje Bartok da pripremi sve što treba svojoj dečici za narednu školsku godinu, mogu stupiti sa njom u kontakt putem telefona na broj: +381 64 543 31 27, adresa je: Gradnikova 21, 26335 Gudurica, Vršac i dogovoriti se oko načina slanja ili dostave pomoći. Takođe, pomoć iz Srbije mogu uplatiti na njen račun otvoren u Erste banci na broj: 340-32513984-14, a iz inostranstva na devizni račun IBAN: RS35340000003251398414, SWIFT: GIBARS22.