Lična arhiva
Prijateljstvo i dobročinstvo: Božica Nedeljković (dole u sredini) sa gošćama

Božica Boba Nedeljković, naša poznata umetnica koja živi i stvara u Gosauu nedaleko od St. Galena, nedavno je proslavu rođendana pretvorila u svojevrsnu humanitarnu akciju.

Ova vrsna interpretatorka narodnog, posebno vlaškog melosa, pozvala je prijateljice da joj ne kupuju poklone već da novac koji bi za to izdvojile doniraju Centru Zvezda, udruženju građana koje brine o socijalnoj integraciji dece i mladih u više gradova Srbije. Prikupljeni novac je već prosleđen i biće na pravi način upotrebljen.

Sve je počelo tako što je Božica na svom Fejsbuk profilu na zanimljiv način pozvala prijateljice na rođendan: “Umesto poklona, donesi mi samo jedan cvet, može biti ubran i kraj puta. Sve ostalo što želiš da mi daš, neka nekom bude hleb za sutra.”

U nastavku je pisalo:

“Imam mnogo drugarica i prijateljica. Bogu hvala. Sa nekima se viđam češće, sa nekima ređe, no bez obzira na to, sa svakom me vežu lepa, draga iskustva! Naravno i neka manje lepa, ali mi je život kroz njih davao lekcije. Veoma su različitih profila, sve su mi drage! Odavno razmišljam kako bi bilo lepo da ih sve spojim i međusobno upoznam. I pre nekoliko dana sam donela odluku da to učinim sada, uskoro, povodom svog datuma rođenja, ali ne zbog njega. U duši nisam baš saglasna sa običajima slavljenja rođendana, razbacivanja, luksuziranja. Imam sve što mi treba i bez poklona mogu da živim. Pošto znam da mi nijedna ne bi došla praznih ruku, a pet, 10 ili 50 franaka koje bi utrošile u tu svrhu (iznos nije bitan) neka ostave u kasu i sve što sakupimo proslediću onima kojima su egzistencija i budućnost neizvesni, mladima iz Centra Zvezda o kojima brine Tatjana Dražilović, moja dugogodišnja prijateljica”.

Zahvaljuje od srca: Tatjana Dražilović

Ova objava je mnoge dirnula, odaziv gošći bio je onoliki koliko današnja situacija dozvoljava zbog prostora, a oni koji nisu došli, shvatili su poruku i učestvovali u ovoj lepoj akciji. Ipak, oko dvadeset žena je došlo na rođendansku proslavu Božice Bobe Nedeljković, koja je organizovana u Štajnahu, u predivnom ambijentu sa pogledom na Bodensko jezero. Svrha ovog okupljanja bila je negovanje prijateljstva sa humanitarnom notom!

– Sve moje gošće su navele da je ideja divna i da bismo svi ponekad mogli da malo više razmišljamo o drugima koji su bolesni i na margini egzistencije. Saglasile smo se i da je dobro kada tačno znamo kome i zbog čega novac ide – kaže nam Božica.

Novac sakupljen na njenom rođendanu je već prosleđen Centru Zvezda, koji brine o socijalnoj integraciji dece i mladih. To je Udruženje građana koje pomaže mladim ljudima, pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa, a pre svega deci i mladima bez roditeljskog staranja.

Donacija već stigla: Štićenici Centra Zvezda

– Novčana pomoć sakupljena u akciji Božice Bobe Nedeljković biće upotrebljena za kupovinu namirnica i kućne hemije za naše Kuće mogućnosti u Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Od srca zahvaljujemo Bobi, njenim gošćama i svima koji su dali donaciju. Mi postojimo zahvaljujući takvim ljudima – izjavila je za “Vesti” Tatjana Dražilović, koja je na čelu Centra Zvezda.

Ideja se širi

– Danas sam ja dobila poziv dirigentkinje hora povodom krštenja deteta uz priznanje da će, poučena mojim iskustvom, dati na znanje svim gostima da ne donose poklone, već da umesto toga doniraju za bolesnu decu jednog centra u Beogradu! Eto kako se i dobre ideje šire. Iskrena prijateljstva urode plodovima za opšte dobro svih, a žene to mogu i umeju najlepše na svetu – ističe Božica.

Čas humanosti

Jedna od gošći bila je i Dragana Zimonjić, tvorac Serbika kafea, koji se održava svake nedelje u Kantonalnoj biblioteci u Frauenfeldu. Dirnuta gestom kaže da je Boba svima održala čas humanitosti.

Jelena Kostić, Dragana Zimonjić i Boba Nedeljković

– Hvala joj na tome, danas smo se podsetili šta je suština života i okupljanja. Dirnuta sam zaista koliko je nesebičnih ljudi među nama, a Boba je oduvek imala tu lepu dušu kojom pleni. Nadahnula je mnoge od nas da uradimo isto.

Na proslavi rođendana bila je i Jelena Kostić, književnica i član Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

– Koliko je lepa ta ženska energija, a ova akcija je emocija koja se nalazi u pesmama o ljubavi, hrabrosti i darovitosti žene. Hvala, draga Bobo, na nauku.

Božica na jednom od nastupa

Uvek rado pomagala

Božica Nedeljković se prethodnih godina uvek rado odazivala pozivima naših klubova i udruženja da nastupi na priredbama humanitarnog karaktera. Nastup na koncertu, koji je 2017. godine organizovalo Humanitarno udruženje Stvar srca iz Ciriha, samo je jedan o kojima su “Vesti” ranije pisale. Tada je prikupljan novac za uređenje dvorišta i obnovu zajedničke prostorije za dečji boravak u Osnovnoj školi “Knezovi Raškovića”, koju pohađaju deca iz nekoliko sela kod Nove Varoši.

Sada je Božica prvi put samostalno organizovala humanitarnu akciju.