Lična arhiva
Milan Čubrić sa porodicom

Proteklih dana na planini Jelici, sa čijih se vrhova kao na dlanu vidi Čačak, ali i gotovo celo Dragačevo, šestočlana porodica Milana Čubrića imala je razloga za radost zahvaljujući našim humanim čitaocima koji su posredstvom našeg lista saznali za njihove nevolje.

Prva pomoć stigla je, kako smo već zabeležili, iz daleke Australije, od porodice Janković iz Zapadnog Sidneja u vidu donacije od 200 dolara, koje su Jankovići uputili u slavu i čast krsne slave Svetog arhangela Mihaila. Nedugo potom, i vredna donacija od 290 švajcarskih franaka naše verne čitateljke Marije Golubović. Ali, ni to nije bilo sve jer je i penzionerka Ksenija Naumović iz Ciriha poslala pun paket garderobe.

– Prezahvalan sam na ovoj pomoći koja nam beskrajno mnogo znači i stiže u pravom trenutku, a to je da ćerki Mariji platim dom, a ostalu dečicu odvedem na kontrolne preglede u Kragujevac i Beograd, jer supruga Slavica i najstarija ćerka Sanja imaju zdravstvenih tegoba koje moraju da se prate, ali i 13-mesečni sin Čedo koji je prevremeno rođen. Za to mi je novac u ovom trenutku najpreči – iskreno će Milan koji sa porodicom živi na samom vrhu, na kome su njegovi preci sagradili vajat u kojem su se rađale generacije Čubrića, dodavši:

– Istina je da smo do sada dobili dosta namirnica i garderobe, ali budući da živimo u stogodišnjem vajatu, mi to, pošteno da vam kažem, nemamo ni gde da držimo. Bojim se da mi i hrana ne propadne jer ni frižider nemamo. Hvala svima koji su mislili na nas i na ovaj način, ali istina je da smo zatrpani stvarima i molim dobre ljude da nam to ne šalju. Sve dok ne budemo imali novi krov nad glavom, prosto nemamo ni mesta za stvari. Zato hvala tim divnim ljudima iz Australije i gospođama iz Švajcarske, mnogo su nas obradovali, usrećili i pomogli kada nam zaista najviše treba.

Iako u selu Grab o Milanu kao suprugu, ocu i kao velikom radniku svi imaju samo reči hvale, iz teške situacije sam ne može da izađe na kraj. Milan, skroman čovek koji uprkos bolesti porodicu izdržava od rada motornom testerom u šumi, kad ima posla, i od ono malo zemlje oko vajata. Nerado govori o svojim problemima, ali zbog dečice više nije imao kud.

– Mada sam i sam bolestan, radio bih više, ali uvek moram da budem blizu kuće jer mi žena Slavica i najstarija ćerka Sanja boluju od epilepsije, a kod te bolesti se nikada ne zna kada će im biti potrebna moja pomoć. Ostala deca, Maja koja je osmi razred i odličan je đak pešak, Marija koja je petak, i Čedo su, bogu hvala, zdravi, ali se plašim i za njihovo zdravlje jer žive u veoma teškim uslovima, tačnije samo dve prostorije u kojima živi cela moja šestočlana porodica. Od svih novotarija savremenog sveta u kući imamo jedino struju, i to kada planinom ne besni nevreme ili mećava, a to se često dešava, i redovno plaćam račun za struju jer ne želim da decu lišim bar svetlosti te jedne sijalice koju imamo u kući – podseća Milan.

Da prezimimo

Dobronamerni ljudi koji i te kako znaju da poštuju vrednog Milana Čubrića trude se da pomognu koliko mogu.

– Zahvalan sam svima neizmerno i na samoj želji da nam pomognu. Stolaru Miletu koji me je posetio, takođe. Oduševio me je kao čovek. Mnogo toga nas muči i teško je sa svime izaći na kraj. Istina je da mnogo toga nemamo, ali dosta nam je toga obećao predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović, a nadam se da će i obećanje ispuniti na proleće. Sada je suviše kasno da se započnu bilo kakvi radovi na novoj kući. Činjenica je i da bih najviše voleo da imam novu testeru i bar nešto od poljoprivrednih mašina kojima bih bolje i više radio i zaradio, ali o tom potom. Za sada to ostaje samo san, do tada valja prezimiti ovu zimu – kazao je čestiti Milan.

Kontakt za pomoć

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Milana Čubrića i makar malo olakšaju teško breme koje je pritislo njegovu porodicu, dok se obećanja ne ispune, mogu stupiti sa njim u kontakt putem telefona na broj: +381 63 717 75 60 i dogovoriti se o načinu slanja i dostave pomoći. Adresa je: selo Grab 32.230, Srbija. Milan Čubrić ima i otvoren tekući račun u Halk banci: 155-3400180120709-26, pa novčane donacije iz Srbije mogu biti uplaćene na navedeni račun.