Lična arhiva
U Hanoveru 119 semafora: Dean Ćirić, Rita Maria Rziki i profesor dr Majnhard Šiling

Posle dobrih rezultata koje je testiranje antikorona semafora pokazalo u Braunšvajgu, Zalcgiteru i Volfenbitelu za testiranje se odlučio i Hanover u kojem je od početka novembra u školama i ustanovama za mlade i porodicu instalirano ukupno 119 semafora. Semafor su, kako su “Vesti” već pisale, patentirali naš zemljak Dean Ćirić, osnivač firme Fabmaker i prof. dr Majnhard Šiling predavač električnih merenja na Tehničkom univerzitetu (TU) Braunšvajg. Semafor AIROOOM, kako su ga izumitelji nazvali, preciznim merenjem vrednosti u učionicama određuje intervale zatvaranja i otvaranja prozora, što je naročito važno preko zime, jer se skraćuje vreme nepotrebnog smrzavanja dece, a istovremeno spečava i širenje virusa COVID-19.

Semafori se testiraju u osnovnim školama na Velfen placu, Egestorf školi, Milenveg školi, IGS Roderbruhu, Familien centru u Rotekrojc štrase, Jugendcentrum Roderbruh i Špilparku List u centru grada, a projekat su podržale i nadležne pokrajinske institucije.

– Semafor AIROOOM precizno meri vrednosti vazduha i druge komponente koje utiču na vreme otvaranja i zatvaranja prozora u učionici. On prilikom izračunavanja vrednuje veličinu prostorije, broj osoba, vrstu grupe osoba, temperaturu, broj prozora, vlažnost vazduha i jačinu glasova. Iz tih podataka uređaj izračunava vrednost prozračenosti i infekcioni rizik na osnovu čega mogu da se preduzmu preventivne mere – rekla je Rita Maria Rziki, referent Odeljenja za obrazovanje, omladinu i porodicu, koja je istakla da je za nju veoma važna činjenica da uređaje osim škola testiraju i u prostorijama za rad s decom i omladinom.

– Za obezbeđivanje i tačnost izračunavanja podataka mi preuzimamo obavezu instaliranja i održavanja uređaja – navodi Dean Ćirić.

On ističe da je sve veći interes za AIROOOM

– Posle alarmantnih vesti o širenju pandemije nadležni, (a nadležni smo svi jer nas sve pogađa) sve više razmišljaju šta da preduzmu da se virusu stane na put. Jedna od rampi je i naš AIROOOM. Ljudima je sve lakše objasniti razliku između već poznatog CO2 semafora i našeg korona semafora. Naš je “naoružan” s mnogo više senzora koji podatke na obradu šalje u naš glavni server koji izračunate vrednosti istog momenta šalje nazad i u učionici pali odgovarajuću boju semafora – kaže za “Vesti” Ćirić koji bi svoj izum rado video i u Srbiji.

Sigurnija nastava

– Ove zime ćemo samo preventivnim merama moći da sprečimo zatvaranje škola. Našim semaforom i studioznim radom, zajedno sa epidemiolozima, doprinosimo delotvornim merama za sigurniju nastavu u školama u vreme pandemije – istakao je prof. dr Majnhard Šiling.

Pokrajina pomaže gradu

Troškovi za 119 korona semafora koliko ih je na testiranju u Hanoveru iznose oko 50.000 evra, ali Hanover će 80 odsto sredstava dobiti od Pokrajine iz sredstava koja su namenjena za preventivne mere zaštite od infekcije, izračunala je za medije Rita Maria Rziki.