Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naša planeta je jedino mesto za život i neophodno je ispraviti nepravdu koju smo joj naneli različitim zagađenjima i krčenjem šuma. Brojni su načini kojima svaki pojedinac može učestvovati u spasavanju planete.

Posadi nešto korisno: dovoljno je posaditi jedno drvo i povećati količinu kiseonika, smanjiti ugljen-dioksid, a hlad koji pruža može smanjiti upotrebu klima-uređaja. To stablo može biti i voće, čime se njegova korisnost udvostručuje, budući da postaje hrana ljudima i životinjama.

Koristi bicikl: alternativni prevoz pomaže u smanjenom oslobađanju zagađenja u atmosferu. Korist od fizičke aktivnosti ogleda se i u poboljšanju zdravlja.

Provodi vreme napolju: slobodno vreme treba koristiti za boravak napolju, a ne u zatvorenom i inertnim korišćenjem društvenih mreža. Neprocenjivo je šetati, trčati, boraviti u bašti, parku ili na ulici, a doprinosi i zdravlju planete. Najmanji štetan uticaj je boravak u prirodi.

Ugasi nepotrebna svetla: koristiti električnu energiju najmanje moguće, bilo da potiče od fosilnih goriva (ugalj, nafta, gas) ili je iz obnovljivih izvora (vetar, sunce, voda).

Kupi staklenu flašu za vodu: oko četiri miliona tona smeća dnevno se sakupi na planeti. Od toga je 12,8 % plastika, što stvara veliki problem za prirodu i njena staništa. Nažalost, samo svaka šesta plastična boca završi u otpadu za recikliranje. Ostale završe na deponijama, kraj puta, u reci ili prirodi gde će se razlagati stotinu godina.

Štedi vodu: na planeti oduvek kruži ista količina vode, samo je u svakom ciklusu sve zagađenija i sve manje ima zdrave za piće. Manje vremena pod tušem, bez brčkanja u kadi i zavrtanje vode dok se peru zubi, značajno pomaže u ukupnom čuvanju pijaće vode na planeti.

Kupi vrećicu za višekratnu upotrebu: takva vrećica sprečava upotrebu oko 600 plastičnih kesa. Potrebno je 500 godina da se plastična kesa razgradi na deponiji, postajući mikroplastika koja nastavlja zagađivanjem vode i tla. Biljke i životinje konzumiraju takvu vodu, rastu iz takvog tla, da bi ih ljudi konzumirali kao krajnji korisnici u lancu ishrane.

Pametno kupi odeću: čime se smanjuje korišćenje novih resursa prirode. Kupovina preko interneta zdravija je za životnu sredinu. Kupovina polovne odeće takođe smanjuje trošenje novih sirovina. U polovnim delovima garderobe najčešće je ono što više nije u modi, a upravo je moda ta koja čini potrošačko društvo štetnim po planetu.

Uči i obučavaj: sve u svom okruženju treba usmeriti kako da se ponašaju ne remeteći svakodnevni život, a istovremeno pomoći planeti da ostane zdrava. Nova saznanja uvek su dobrodošla, zbog čega treba pratiti literaturu i sticati nova znanja u oblasti očuvanja sredine.

Vodenkos

Poznat je i kao vodeni vrabac, naseljava obale brdsko planinskih potoka i malih reka. Poseban je po tome što roni u potrazi za hranom. Dužina pomalo zdepastog tela je od 17 do 20 cm, sa jakim nogama i kratkim repom. Za gnežđenje koristi šupljine u kamenitim obalama, a neretko i mostove. Materijal koji koristi je uglavnom mahovina obložena suvim lišćem.

Lisica

Ima visinu tela do 50 cm, dužinu 80 cm, a težinu najviše 10 kg. Može da skoči u daljinu 4 m, a u visinu 2 m. Za život bira šume, ravnice, a često i blizinu ljudskih naselja gde može lako uloviti živinu. Leglo pravi u podzemnim hodnicima, nekada zajedno sa jazavcima, ali uvek sa sopstvenim ulazom.