Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Recikliranje je kada se od nečega predviđenog za bacanje, napravi nov i upotrebljiv predmet, tačnije: ponovno korišćenje nekog materijala. Svetski dan reciklaže ustanovljen je 2015. u Dubaiju sa ciljem podizanja svesti ljudi o tome koliko je reciklaža važna.

Rezultati na globalnom nivou biće vidljivi ako svaki pojedinac počne od sebe i svoje okoline. Recikliranjem se smanjuje količina otpada na deponijama, čuvaju prirodni resursi, smanjuje emisija štetnih gasova i količina energije potrebne za dobijanje sirovina.

U programu o Svetskom danu reciklaže se navodi da materijali koji se mogu reciklirati imaju veću vrednost od prirodnih resursa koje nemilosrdno iskorišćavamo. Ipak smo planetu Zemlju samo pozajmili od svojih potomaka i o njoj moramo svakoga dana voditi računa. Zato: Reciklirajmo.

Svetski dan lastavica 19. mart

Dolazak lastavica najavljuje proleće i toplije dane. Ova vrsta ptice nikada nije lovljena, oduvek je posebna i u narodu vlada uverenje da je srećan dom u kome one sviju gnezdo.

U Srbiji živi pet vrsta lastavica: seoska, gradska, gorska, daurska i bregunica. Perje im je crno, sa donje strane tela svetlije, a po “licu” mogu imati tamnocrvene ili tamnoplave nijanse perja. Lete brzinom 50-65 km na sat, a sve vrste imaju specifičan račvasti rep. Telo im je vitko, dužine 10 do 24 cm, teško do 60 grama, krila uska, a kljun kratak i snažan. Insekte love u letu. Nastanjuju sve kontinente, izuzev Antarktika.

Prolećna ravnodnevnica 20. mart

Ravnodnevnica ili ekvinocij dan je kada obdanica i noć jednako traju. Označava početak proleća na severnom delu Zemlje, a jeseni na južnom. Za vreme ravnodnevnice smerovi izlaska i zalaska Sunca su najbliži tačnim smerovima istoka i zapada. Tada sunčevi zraci pod pravim uglom obasjavaju ekvator. Trajanje dana i noći je približno po 12 sati.