Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Arktik je more okruženo kopnom, a Antarktik kopno okruženo morem. Arktik je regija, a Antarktik je kontinent.

Arktik je na severnom, a Antarktik na južnom polu. Arktik je na 2 m nadmorske visine, a Antarktik na 2.835 m.

Dana 21. juna na Arktiku je sredina leta, a dan traje 24 sata. Istog dana na Antarktiku je sredina zime, a noć traje 24 sata. Dana 21 decembra je obrnuto.

Na Arktiku su temperature od +5 do -43 Celzijusovih stepeni, a na Antarktiku od -13,5 do -62 stepena.

Arktički okean, na Severnom polu, okovan je večitim ledom koji se lagano pomera.

Oba pola imaju pet meseci dnevne svetlosti, zatim mesec dana sumraka, nakon toga pet meseci noći i još mesec dana sumraka.

Na Arktiku postoje ravnice, planine, tundre, brda, reke i jezera. Led je debljine 3-4 m i traje nekoliko godina. Od biljnog sveta zastupljeno je nisko grmlje, šaš, trava, mahovina, lišajevi i razno alpsko cveće.

Na Antarktiku postoje ledene planine, ploče i glečeri, 98% površine prekriveno je ledom i skoro da nema vegetacije. Onih 2% površine bez leda koje su uglavnom kamenite, prekrivene su mahovinom, lišajevima, pokonjakom, travom i malim cvetajućim alpskim biljkama.

Na Arktiku živi veliki broj životinja: arktička lisica, grenlandska foka, morž, sob, mošusno govedo, sivi vuk, polarni medved, tupik, snežna sova, njorka, polarna čigra. One se tokom niskih temperatura putem kopna presele u toplije krajeve Evrope, Azije ili Severne Amerika. U moru žive grendlanski glatki kit, beluga, narval.

Na Antarktiku jedina životinja koja opstaje neprekidno tokom godine je insekt: beskrilna mušica Beligica antarctica, dužine 1,2 cm. Od ptica su tu sivi albatros i burnica, zatim pingvin, morski leopard i foka. Ledene vode bogate su planktonima, sitnim ribama, lignjama i krilom. Njihovo carstvo posećuju orka, ulješura i šest vrsta kitova, među kojima i plavi kit.

Na Arktiku, Severnom polu, postoji nekoliko gradova, kao i mesta sa urođeničkim stanovništvom. Na Antarktiku, Južnom polu, nema ljudskih naselja.

(Svalbard/Severni pol/ je mesto na jednom od tri ostrva najsevernijeg norveškog arhipelega u kome je izgrađen bunker-trezor u kome se, za sada, čuva oko 800.000 uzoraka semena sa planete. Iz Srbije se čuva oko 100 vrsta).